Θεσμοθέτηση και αναγνώριση τάσεων, διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, καθιέρωση ασυμβιβάστων και ανώτατων ορίων θητειών, καθώς και σχέδιο μετάβασης στο ενιαίο κόμμα είναι μερικές από τις βασικές και πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εισήγησης για το νέο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής.
Η αρμόδια επιτροπή με πολιτικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με σκοπό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να το θέσει προς διαβούλευση στον προσυνεδριακό διάλογο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει έρθει σε γνώση της «Εφ.Συν.», το ευρύ ιδεολογικό φάσμα και ο τρόπος συγκρότησης του νέου φορέα δημιουργούν την ανάγκη αναγνώρισης τάσεων και ρευμάτων ιδεών, «οι οποίες θα απεικονίζουν την ιδιαίτερη ιδεολογικοπολιτική αντίληψη ή και την ιστορική πολιτική καταγωγή των μελών τους». Επιπλέον, τονίζεται ότι οι τάσεις δεν έχουν οργανωτική δομή και διοίκηση ως μικρογραφία κόμματος και η δημοσιοποίηση των απόψεών τους οφείλει να γίνεται με τη διευκρίνιση ότι δεν αποτελούν την επίσημη κομματική θέση.
Ως σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος αναφέρεται το «οργανωτικό σχέδιο μετάβασης», που συνιστά έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει από τη σημερινή πολυκομματική μορφή οργάνωσης και λειτουργίας, «μέσω ενός μεταβατικού μεικτού συστήματος» στο πλήρες ενιαίο και ομογενοποιημένο κόμμα.
Για την υλοποίησή του προτείνονται τρεις σταθμοί: το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο συνέδριο που θα οριστικοποιήσει τη συγκρότηση όλων των οργανωτικών αξόνων του νέου ενιαίου φορέα. Ειδικά για τη διεξαγωγή του προτείνεται να πραγματοποιηθεί με τη λήξη της πρώτης συνόδου της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά το πρότυπο οργάνωσης, η επιτροπή εισηγείται την παραδοσιακή, με τοπικές, νομαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις, την κοινοβουλευτική ομάδα και την ομάδα των ευρωβουλευτών που θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Τρίτος άξονας διάρθρωσης θα είναι τα δίκτυα πολιτών και τα πολιτικά ινστιτούτα και, τέλος, η λειτουργία του ψηφιακού κόμματος, το λεγόμενο e-κόμμα που θα εγκαινιάσει διαδικασίες ηλεκτρονικής δημοκρατίας.
Στις καινοτομίες τού υπό διαμόρφωση καταστατικού συγκαταλέγεται η πρόταση για τα δημοψηφίσματα σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων, όπως π.χ. η συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή η στάση του φορέα σε κρίσιμες εθνικές επιλογές.
Μπορεί να έχουν συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, να διενεργούνται είτε ηλεκτρονικά είτε με κάλπη, για να αποφασιστεί η διεξαγωγή τους πρέπει να κατατεθεί αίτημα από τα 2/3 των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ενώ, για να δεσμεύει η απόφαση την παράταξη, προϋπόθεση αποτελεί να έχει συμμετάσχει σε αυτό το 50% των μελών και να υπερψηφιστεί επίσης από την πλειοψηφία.
Διάκριση κόμματος - κράτους
«Η πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους πρέπει να διέπει τη συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικές», επισημαίνεται στο κεφάλαιο για τα ασυμβίβαστα. Πιο αναλυτικά, προς συζήτηση τίθεται η δυνατότητα συμμετοχής στα κομματικά όργανα όσων αναλαμβάνουν θέσεις με εκτελεστική εξουσία και το αν θα επιτρέπεται στον γραμματέα του κόμματος να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υπουργοί ή υφυπουργοί.
Σχετικά με τη θέσπιση θητειών, υπάρχει η εισήγηση για ανώτατο όριο ώς και εννέα χρόνια και όλα τα κομματικά όργανα, όταν επανεκλέγονται να ανανεώνονται κατά 30%. Ξεχωρίζει, τέλος, η πρόταση για Κεντρική Πολιτική Επιτροπή 251 μελών (126 εκλεγμένοι από το συνέδριο και 125 θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις) και δεκαπενταμελή Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία με συμμετοχή ως τεσσάρων το ανώτερο βουλευτών ή ευρωβουλευτών.
Στην επιτροπή λαμβάνουν μέρος στελέχη από όλες τις συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής όπως οι Δημήτρης Ρέππας (ΚΙΔΗΣΟ), Τόνια Αντωνίου, Κατερίνα Μπατζελή και Πέτρος Λάμπρου (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Καρκατσούλης (Ποτάμι) και άλλοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας