Συνάντηση κορυφής συγκαλεί αύριο το απόγευμα στο Κίνημα Αλλαγής η επικεφαλής του Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να καθοριστεί η στάση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να συζητηθεί η μέχρι στιγμής προετοιμασία για το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο), το οποίο αποτελεί το κορυφαίο μεταβατικό όργανο του νέου ομοσπονδιακού φορέα και συμμετέχουν ως μέλη οι Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης.
Τα κόμματα, οι κινήσεις και οι προσωπικότητες που παίρνουν μέρος στο ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς, εκτός από ορισμένες επιμέρους μικροδιαφοροποιήσεις, συμφωνούν και καλύπτονται από τη θέση που εξέφρασε τη Δευτέρα η Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζοντας ότι επιθυμεί λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις «και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».
Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ
Πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν επίσης ότι είναι επιβεβλημένη μια εθνικά επωφελής λύση, χωρίς όμως αυτό να ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή» για οποιαδήποτε λύση. Παράλληλα καθιστούσαν σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική στάση του χώρου, η οποία -όπως συμπλήρωναν- θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, «αξιολογώντας στο σύνολό της την τελική κυβερνητική πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως». Καταλόγιζαν δε λανθασμένους χειρισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι έχουν επιδοθεί σε έναν διαγκωνισμό «που αναζωπυρώνει την πόλωση, απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση και να διχάσει ξανά την ελληνική κοινωνία».
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους εταίρους του σχήματος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και την ίδια ώρα διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τα συλλαλητήρια, στηλιτεύοντας όσους τα υποκινούν και τα στηρίζουν.
«Η θέση μας είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα» αναφέρεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που κρατά με τη σειρά της αποστάσεις από τις διαδηλώσεις.
«Στα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα. Δεν υπάρχουν πατριώτες και μη πατριώτες. Στο Βουκουρέστι κανένα “ηρωικό βέτο” δεν υπήρξε» είχε τονίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, αν και επέκρινε συνολικά τη στρατηγική του Κώστα Καραμανλή, αναγνώρισε ότι οι χειρισμοί του εκείνη την περίοδο ήταν «οι ενδεδειγμένοι».
Πολιτική... πεζοδρομίου
Εθνική γραμμή για λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας με την ονομασία Νέα Μακεδονία, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βάζει στο τραπέζι ένα όνομα με χρονικό προσδιορισμό, που ζημιώνει τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται, ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο» επισήμανε ο ευρωβουλευτής σχετικά με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
«Αυτή η εκκρεμότητα έχει κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στην πολιτική μας στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη. Πρέπει να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα, χρειάζεται συνολική λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει και την άρση κάθε αλυτρωτισμού» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 στα γραφεία του Ποταμιού επί της οδού Σεβαστουπόλεως, στο πλαίσιο της απόφασης για συνεδριάσεις εκ περιτροπής στον χώρο κάθε κόμματος που μετέχει στο Κίνημα Αλλαγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας