Δύο μήνες εντατικής προσυνεδριακής δουλειάς περιμένουν από σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιείται το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και μέχρι τότε τα κόμματα, οι κινήσεις και οι προσωπικότητες που εμπλέκονται καλούνται να κάνουν αγώνα δρόμου, προετοιμάζοντας όλα τα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα του εγχειρήματος.
Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της πολυμελούς Οργανωτικής Επιτροπής (αριθμεί πάνω από 600 άτομα) ήταν σημαδιακή για το Κίνημα Αλλαγής, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά. Αφ’ ενός διότι για πρώτη φορά συνεδρίασαν από κοινού όλες οι συνιστώσες της πρωτοβουλίας, αποδεικνύοντας ότι παρά τις διαφορές και τα μικροπροβλήματα το νερό της ενιαίας πορείας μπαίνει στο αυλάκι. Αφ’ ετέρου επειδή δόθηκε επίσημα το έναυσμα για την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου, με πλήρες χρονοδιάγραμμα και τα βήματα που έχει συμφωνηθεί να γίνουν.
Στην εισήγησή της η επικεφαλής του σχήματος, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για ένα συνέδριο αναγέννησης της Κεντροαριστεράς με σκοπό να αποτελέσει σταθμό για ένα «ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας». Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θα το καταψηφίσουν επί της αρχής όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι «κάθε άλλο παρά θα έχουμε ασφαλή έξοδο από την κρίση».
Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε τον «κανόνα των τριάντα», δηλαδή το 30% των συνέδρων να είναι γυναίκες, νέοι κάτω των 40 ετών, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα και προερχόμενοι από περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά. Μόνο τότε θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έθεσε στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου τη συγκρότηση ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Αιχμές Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για την τακτική και τις πρακτικές οργάνωσης του καινούργιου εγχειρήματος, αναφέροντας ότι «το κόμμα δεν είναι λάφυρο κανενός», ενώ ζήτησε οι διορισμένοι σύνεδροι να μην είναι περισσότεροι από τους εκλεγμένους. «Για να υπάρχει προοπτική για το Κίνημα πρέπει να δείξουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι η αναβάπτιση ενός παλιού συστήματος εξουσίας», κατέληξε.
«Δημιουργούμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Ενα νέο προοδευτικό κόμμα, το οποίο θα λειτουργεί με τρόπο ανοιχτό, δημοκρατικό και διαφανή», υποστήριξε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε εκφράσει ήπια δυσφορία για την κατανομή των προσώπων στα προσυνεδριακά όργανα.
Τέλος, αντί του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν άρρωστος, μίλησε ο Δημήτρης Ρέππας, προτρέποντας άπαντες στην αίθουσα υπέρ ενός συνεδρίου δημοκρατικών ρήξεων και πολιτικής ανατροπής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας