Ανακωχή μέχρι νεωτέρας έκαναν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η συνάντηση των δύο στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή ήταν μια απόπειρα να εμφανιστεί ενωμένο το όλον του κόμματος. Και εν πολλοίς έτσι εμφανίστηκε. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατήρησε, και το είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ακέραιο τις απόψεις του, ενώ δήλωσε ευθαρσώς ότι θα εκφράζει τις κατά καιρούς διαφωνίες του.
Αν σε ένα πράγμα συμφώνησαν οι δύο είναι πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά οι επιπτώσεις για τη χώρα θα γίνονται όλο και δυσμενέστερες. Εν αναμονή πάντως και «προς το καλό της χώρας» οι όποιες αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν θα εκφράζονται δημόσια.
Παρά ταύτα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Μεϊμαράκης διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς το πάγιο αίτημα της Ν.Δ. για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι «σήμερα και να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται. Λένε όλοι να φύγει ο Τσίπρας. Το λέω κι εγώ. Αλλά εγώ βάζω και ένα κόμμα. Μέχρι να φύγει, τι πρέπει να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση».
Για την ενότητα
Εις επίρρωσιν του ότι οι διαφωνίες του δεν αίρονται, αρνήθηκε κατ’ ουσίαν να απαντήσει αν παίρνει πίσω όσα προ ημερών είχε πει, χαρακτηρίζοντας «τζάμπα μάγκες» όσους αρνούνται να ψηφίσουν μέτρα.
Βολές που τότε είχε ερμηνευτεί από πλευράς της σημερινής ηγεσίας ότι είχαν στόχο τον Μάκη Βορίδη. «Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με την παραπολιτική και τα κουτσομπολιά», απάντησε χθες, ερωτηθείς σχετικά ο Β. Μεϊμαράκης, δήλωση που ερμηνεύτηκε σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ ότι ήθελε να ακυρώσει τις διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Κ. Μητσοτάκη.
Μια άλλη ερμηνεία όμως, πιο κοντά στην πραγματικότητα, είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλει στην παρούσα φάση να ρίξει νερό στον μύλο της κυβέρνησης και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις όποιες διαφωνίες εντός Ν.Δ., ούτε βεβαίως να δώσει ερείσματα στους δανειστές να αμφισβητήσουν έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Εξ ου και σε μια άλλη αποστροφή των δηλώσεών του είπε πως «ούτε καν συζητήσαμε τα θέματα του παρελθόντος. Εφόσον ο Τσίπρας δεν προχώρησε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει και την ευθύνη να ψηφίσει τα μέτρα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Το είχα πει και όταν ήμουν πρόεδρος.
Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αποδέχτηκαν μόνοι τους να προχωρήσουν και να βγάλουν τη χώρα στις αγορές. Η θέση μου ήταν πάντα σαφής και δεν σηκώνει παρερμηνείες. Αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη».
Οι δύο άντρες συζήτησαν, τέλος, και για τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας