Τη συμφωνία για αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης, την ανακοπή των προσφυγικών ροών και την επίσπευση λειτουργίας των Hot spots στα νησιά του Αιγαίου αποφάσισαν αποφάσισαν Κουρουμπλής, Ντε Μεζιέρ και Καζνέβ.
Ανάμεσα στα βασικά σημεία της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Γερμανίας-Γαλλίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι επίσης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με αύξηση αρμοδιοτήτων του FRONTEX και την ενίσχυση του με προσωπικό και μέσα, ο έλεγχος των πλαστών εγγράφων και η άμεση ενημέρωση των βάσεων δεδομένων του συστήματος «Σέγκεν», καθώς και των αστυνομιών και αρχών ασφαλείας των χωρών μελών της Ε.Ε.
Και οι τρεις πλευρές, μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισαν το προσφυγικό πρόβλημα εξαιρετικά επείγον, για το οποίο χρειάζονται άμεσες λύσεις, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας ουσιαστικά σε επισήμανση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, ότι χρειάζεται η συνεργασία της Τουρκίας, δήλωσε:
«Συμφωνούμε και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη σαφήνειας των διαδικασιών και των συνεννοήσεων και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας, ακριβώς για να καταδείξει την διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος».
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά την διέλευση των προσφύγων, οι οποίοι προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, δια των Βαλκανικών χωρών, αλλά και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρίτες χώρες, όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις, που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα, «προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Και στον τομέα αυτό, η Γαλλία πραγματικά είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της FRONTEX και στηρίζει αυτήν την απόφαση».
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενημέρωσης των βάσεων δεδομένων του συστήματος Σέγκεν και η σύνδεση τους με τις άλλες βάσεις δεδομένων των Αστυνομιών και των άλλων Αρχών Ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση, ώστε στα πλαίσια αυτά να καταπολεμηθεί η διακίνηση πλαστών εγγράφων.
Ανέφερε δε ότι η Γαλλία έχει προτείνει στην Ελλάδα να ενισχύσει τις ελληνικές αρχές με Γάλλους εμπειρογνώμονες και να προχωρήσει γρήγορα η λειτουργία των hot spots, προτείνοντας και εκεί την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων με Γάλλους.
Καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα υποθηκεύσει την Συνθήκη Σένγκεν και τις οργανωτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε επ' ουδενί.
»Πρέπει να περάσουμε σε δράση και να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές μας θα είναι αξιοπρεπείς και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και την λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων αυτών».
Με τη σειρά του Τόμας Ντε Μεζιέ χαρακτήρισε μέγιστο πρόβλημα και τεράστια πρόκληση τους πρόσφυγες και επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο να γίνει καταγραφή των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά να γίνει και μετεγκατάσταση.
Ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και καμιά φορά και της κριτικής και υπογράμμισε ότι δεν θέλουν να αναδείξουν τις ελλείψεις αλλά να βρεθούν κοινές λύσεις γρήγορα.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα hot spots γρήγορα, καθώς και η καταγραφή των μεταναστών και εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία στέλνει άλλους 100 αστυνομικούς και δύο πλοία ακτοφυλακής στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την F RONTEX.
«Η FRONTEX δεν θα έχει υποχρέωση μόνο την ακτοφυλακή, αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Εδώ χρειαζόμαστε μία λειτουργική συνεργασία και με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Ντε Μεζιέρ.
Κατέληξε: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και αυτό γρήγορα, γιατί αλλιώς το σύστημα Σένκγεν θα απειληθεί. Πρέπει να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί αλλιώς όσα έχουμε κτίσει τις περασμένες δεκαετίες θα τα καταστρέψουμε σε ένα χρόνο».
Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους δύο ομολόγους του να συμβάλουν ώστε το βραβείο Νόμπελ «να δοθεί στους Ήρωες του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διέσωσαν με την συμπεριφορά τους την πανανθρώπινη, την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν, στους ανθρώπους που δικαίωσαν την αγάπη και τις αναφορές των Ευρωπαίων, Γερμανών και Γάλλων φιλοσόφων στην Ελλάδα, τους ανθρώπους που με τον ηρωισμό τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας