Πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε σε τόνο θριαμβικό την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί το Δημόσιο από όλα τα ένδικα μέσα στις εφέσεις στις τραγωδίες του Ματιού το 2018 και της Μάνδρας το 2017 για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. «Το αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το αυτονόητο χρέος μας, οι δίκες είναι πολλές, ήδη είχαμε κάνει ενέργειες για να ζητήσουμε από το ΝΣΚ να κινηθεί αλλιώς», είπε ο υπουργός στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης (ΑΝΤ1), όπου ρωτήθηκε επιπλέον αν η ίδια απόφαση θα ισχύσει και στην περίπτωση των Τεμπών. «Ολα στην ώρα τους, ακόμα δεν έχουμε κάποια πρωτόδικη απόφαση, αλλά αυτό το οποίο θα σας πω σαν πρώτη αντίδραση σ’ αυτό που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση έχει μία φιλοσοφία –όχι δύο φιλοσοφίες– κι αυτή είναι πάρα πολύ απλή, την κωδικοποιώ: Δεν κουνάμε το δάκτυλο. Δίνουμε το χέρι».
Βέβαια, πριν από λιγότερο από έναν μήνα, στις 17/2/2025, αντί για «το χέρι» η κυβέρνηση έδινε ακόμα ένα χτύπημα σε συγγενή θύματος της φονικής πυρκαγιάς στον οποίο επιδικάστηκε αποζημίωση 312.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Τότε, διά χειρός του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, το Δημόσιο στρεφόταν κατά πρωτόδικης απόφασης, κάνοντας λόγο για «κακή εκτίμηση των αποδείξεων και με πλημμελή, αντιφατική, εσφαλμένη και ελλιπή αιτιολογία» και περίπου ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα που δεν επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθούν.
Το ίδιο συνέβη και στις 19/2/2023, όταν το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που αναγνώριζε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μιας 77χρονης που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά του Νέου Βουτζά. Μάλιστα, η κίνηση αυτή γινόταν λίγες μέρες μετά την (προεκλογική) επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι, όπου έθεσε ψηλά στην επικοινωνιακή του ατζέντα την τραγωδία με τους 104 νεκρούς σε Μάτι και Νέο Βουτζά («Εφ.Συν.» 20/2/2023, «Το Δημόσιο επικαλείται συνυπαιτιότητα των θυμάτων από τη φωτιά σε Νέο Βουτζά και Μάτι»).
Για να μην κουράζουμε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ενιαία φιλοσοφία αυτή την εξαετία, έχει ασκήσει εφέσεις σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει και αποζημιώσει συγγενείς θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι. Πού οφείλεται η προχτεσινή αλλαγή «φιλοσοφίας»; Μήπως στην πρόσφατη αλλαγή προσώπων στα υπουργεία; Κάθε άλλο! Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό. Το 2023, το 2024, ακόμα και τα μέσα Φεβρουαρίου του 2025 μοιάζουν πολύ μακρινά (σε πολιτικό χρόνο) για μια κυβέρνηση που ένιωθε κυρίαρχη, αδιαμφισβήτητη, μόνη πάνω στον θρόνο της και ελεύθερη να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες. Τι μεσολάβησε; Η 28η Φεβρουαρίου 2025, με τις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και την κραυγή «Οξυγόνο!» να θρυμματίζει την κυβερνητική αλαζονεία.
Η 28η Φεβρουαρίου 2025 σηματοδοτεί μια «στροφή» στον τρόπο που κυβερνούν οι κυβερνώντες αλλά και στον τρόπο που κυβερνιούνται οι πολίτες. Η 28η Φεβρουαρίου 2025 μετέτρεψε το απειλητικό δάχτυλο της κυβέρνησης σε χείρα «φιλίας». Υπό αυτή την έννοια, το τι θα ισχύσει με τις αποζημιώσεις που θα διεκδικηθούν δικαστικά για τα Τέμπη δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας μάντης και να το προδιαγράψει κανένας υπουργός. Θα το καθορίσει μια άλλη, οποιαδήποτε ημερομηνία αναχθεί σε σύμβολο λαϊκού ξεσηκωμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας