Η καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, οι ιστορικές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα –και όχι μόνο– μετέδωσαν καθαρά και ηχηρά το μήνυμα της κοινωνίας για ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε επίπεδο πολιτικών προσώπων στη σιδηροδρομική τραγωδία. Η συσχέτιση του δυστυχήματος με την κακή κατάσταση του σιδηροδρόμου και την απουσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιοίκησης, που θα παρείχε δικλίδες ασφαλείας στην κίνηση των τρένων, θεωρείται δεδομένη για την κοινή γνώμη.
Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει στην «Εφ.Συν.» ανώτατη δικαστική πηγή, η οποία υποστηρίζει ότι είναι προφανές ότι «υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της μη εφαρμογής της σύμβασης 717, έστω και από αμέλεια, και του εγκληματικού αποτελέσματός του, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας εξέλιξης της σύμβασης». Ανάλογο σκεπτικό υιοθέτησε πρόσφατα και απόφαση (966/2024) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορούσε την προσφυγή συγγενών θύματος του δυστυχήματος κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών). Η απόφαση συνέδεσε ξεκάθαρα την εξέλιξη της σύμβασης 717 με το τραγικό αποτέλεσμα.
Οπως εξηγεί η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση, «η βάσει των παραπάνω νομοθετικών επιταγών παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων των εναγομένων εταιρειών έγκειται στην παράλειψη εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία επί του δικτύου και των συρμών των προαναφερθέντων συστημάτων ασφαλείας, η χρήση των οποίων θα είχε με βεβαιότητα αποτρέψει τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και ήταν το πλέον πρόσφορο μέτρο ασφαλείας, ενόψει των προαναφερθεισών συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης».
Την ίδια άποψη εξέφρασε δημοσίως και ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κατά την παρουσίαση του πορίσματος του Οργανισμού. «Ολοι αυτοί που καθυστέρησαν την υλοποίηση της σύμβασης 717 έχουν συμβάλει στην πρόκληση του δυστυχήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αντικείμενο της έρευνας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ήταν η σύμβαση 717.
Οι ανωτέρω εκτιμήσεις και διαπιστώσεις δεν προέκυψαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν εντόπισαν καμία αιτιακή σχέση, σε ποινικό επίπεδο, μεταξύ της έλλειψης συστήματος τηλεδιοίκησης, της κακής κατάστασης του σιδηροδρόμου και της πρόκλησης του δυστυχήματος, και αποφάνθηκαν ότι όλα νομίμως έγιναν με την υλοποίηση της σύμβασης 717, η οποία υπεγράφη το 2014, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και μέχρι το δυστύχημα, το 2023, παρέμενε ανολοκλήρωτη.
«Η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη δεν ήταν και από τις καλύτερες στιγμές του Κοινοβουλίου», αναγκάστηκε να ομολογήσει δύο χρόνια αργότερα ο πρωθυπουργός πιεζόμενος από ογκώδεις συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου για τα Τέμπη. Η ετεροχρονισμένη παραδοχή του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης, επιβεβαίωσαν την καχυποψία της κοινής γνώμης για επιχείρηση συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών. Τα δε κενά και οι παραλείψεις που μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται στην ανακριτική διαδικασία εδραιώνουν την αντίληψη ότι η Δικαιοσύνη «δεν κάνει τη δουλειά της».
Η δυσπιστία του κόσμου στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στο δυστύχημα των Τεμπών θα περιοριστεί μόνο αν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, είτε στα αίτια πρόκλησης της σύγκρουσης είτε στο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος, οδηγηθούν στον φυσικό δικαστή. Στην ελληνική πολιτεία, εκ του Συντάγματος το ειδικό δικαστήριο, με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με τα λευκά γουνάκια στους ώμους τους, αποτελεί τον φυσικό δικαστή των πολιτικών προσώπων. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής έδειξαν ότι η κοινή γνώμη θέλει... γουνάκια.
Ας αποφασίσουν οι ανώτατοι δικαστές αν είναι αθώοι ή ένοχοι οι υπουργοί ή οι υφυπουργοί. Η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον προκάτοχό του, Χρήστο Σπίρτζη (αν δεν ισχύει παραγραφή) και τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η κυβέρνηση αν όντως θέλει να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν. Το άρθρο 86 του Συντάγματος –και μετά την αναθεώρησή του το 2019– προβλέπει ρητά ότι η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και η παραπομπή υπουργών ή υφυπουργών σε ειδικό δικαστήριο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής και ουσιαστικά αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας