Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vivlio tse kaltsonis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ας γνωρίσουμε τη σκέψη του Τσε

Στα 57 χρόνια από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη, η «Εφ.Συν.» προσφέρει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου ένα βιβλίο που μας εισάγει στη θεωρητική και πολιτική σκέψη του. Ο άνθρωπος της δράσης, ο μαρξιστής-λενινιστής αντάρτης, ως πολιτικός στοχαστής για το κράτος, την επανάσταση, το όραμα του σοσιαλισμού.

Ας γνωρίσουμε τη σκέψη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ας έρθουμε σε επαφή μαζί της και, αν χρειαστεί να ξαναέρθουμε σε επαφή, να εμβαθύνουμε. Είναι χρήσιμο να πράξουμε κάτι τέτοιο μια και οι αρχές του 21ου αιώνα βρίσκουν τους λαούς σε χειρότερες συνθήκες ζωής σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι σημερινοί νέοι ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και οι προοπτικές για τις επόμενες γενιές είναι μάλλον δυσοίωνες. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακών διαστάσεων προκλήσεις. Το οικοσύστημα καταστρέφεται συστηματικά από την ασυδοσία λίγων εκατοντάδων πολυεθνικών εταιρειών, ενώ οι κυβερνήσεις στέκονται υποκριτικά απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και φουντώνουν οι πόλεμοι υποδούλωσης και καταλήστευσης των λαών, αναδιανομής των σφαιρών επιρροής.

Γι’ αυτό σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να μελετήσουμε ξανά τη σκέψη του Τσε. Πρώτα από όλα επειδή υπήρξε ένας άνθρωπος που διακρινόταν για την απόλυτη συνέπεια και αρμονία ανάμεσα στα λόγια και στην πράξη. Ηταν ένας άνθρωπος που διακρίθηκε επίσης για την ανιδιοτέλειά του, το ήθος, την απλότητά του. Ηταν ένας άνθρωπος που δεν δίσταζε να εγκαταλείψει θέσεις και βολικές επιλογές για χάρη των πεποιθήσεών του.

Ηταν επίσης ένας άνθρωπος που ξεχώριζε για την ευαισθησία του. Λάτρευε τη γνώση, ήθελε να κατανοήσει βαθιά τον κόσμο μας, την κοινωνία, τον άνθρωπο, τη φύση. Για τούτο διάβαζε ακατάπαυστα και στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Διάβαζε τα πάντα, απροκατάληπτα, με σύστημα και μέθοδο επιστημονική. Αγαπούσε τον άνθρωπο, παθιαζόταν για τα ταξίδια και τις φωτογραφίες. Απαθανάτιζε την ομορφιά αλλά και τον ανθρώπινο πόνο.

Και μόνο τα παραπάνω είναι αρκετά για να μας ωθήσουν να γνωρίσουμε τη σκέψη του Τσε. Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα για να μας παροτρύνουν στην ίδια προσπάθεια. Ο Τσε ήταν άνθρωπος της δράσης, μαχητής της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν επαναστάτης, ένας μαρξιστής-λενινιστής αντάρτης.

Υπήρξε ταυτόχρονα πολιτικός στοχαστής. Παράλληλα με τη δράση και τη μελέτη προβληματιζόταν, σκεφτόταν, αναζητούσε λύσεις στα προβλήματα. Και το έκανε αυτό με ειλικρίνεια και θάρρος. Εχει γι’ αυτό ξεχωριστό ενδιαφέρον να συναντηθεί κανείς με τη σκέψη του Τσε για την αστική δημοκρατία, για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Εχει σημασία να μελετήσουμε ξανά τη σκέψη του για την επανάσταση, για τις μορφές της, για την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Εχει ακόμη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε το όραμα και τη σκέψη του για τον σοσιαλισμό. Τα χειρόγραφά του, που δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στην Αβάνα τη δεκαετία του 2000, μπορεί να τροφοδοτήσουν πολύ γόνιμες αναζητήσεις σε θέματα όπως η δημοκρατία στο σοσιαλισμό, ο άνθρωπος στο σοσιαλισμό, η τέχνη στη σοσιαλιστική κοινωνία. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι προβληματισμοί του για τη σοσιαλιστική οικονομία, τα προβλήματα της οικονομικής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, τον κίνδυνο της γραφειοκρατίας.

Πολλά μας άφησε λοιπόν ως πολύτιμη παρακαταθήκη ο Τσε, θεμελιωμένα στην αγάπη και στον σεβασμό για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, τον άνθρωπο του λαού. Εχουμε εξίσου πολλά να μάθουμε, όχι για να μιμηθούμε μηχανιστικά, ούτε για να αντιγράψουμε δογματικά αλλά για να αναλύσουμε τα σημερινά δεδομένα με τρόπο επιστημονικό, δημιουργικό, όπως προσπάθησε να κάνει κι εκείνος.

Είμαι γι’ αυτό ιδιαίτερα χαρούμενος που το βιβλίο μου «Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση» επανεκδίδεται στις 5 Οκτωβρίου με την πολύτιμη συνεργασία της «Εφημερίδας των Συντακτών», 57 χρόνια μετά τη δολοφονία του Τσε και 12 μετά την πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις Τόπος. Ελπίζω πως θα ξεναγήσει τον αναγνώστη στη σκέψη του εμβληματικού επαναστάτη και θα δώσει μια μικρή ώθηση για να την κατανοήσουμε βαθύτερα στο φως του 21ου αιώνα.

*Καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ας γνωρίσουμε τη σκέψη του Τσε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας