Πάνω από μια δεκαετία συμπληρώνεται από τότε που ξεκίνησε η πρώτη -ατυχής, αφού ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος- απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, οι εγκαταστάσεις του οποίου στη θέση Μερέντα (σε έκταση 589.000 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια 26.100 τ.μ.), όλα αυτά τα χρόνια, είχαν μοναδικό χρήστη την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.
Αλλά και ο δεύτερος διαγωνισμός για τη μακροχρόνια (40ετή) μίσθωση του Ιππικού Κέντρου, στον οποίο κατατέθηκε μια προσφορά από την εταιρεία Aplekton (συμφερόντων Μελισσανίδη), η οποία ανακηρύχθηκε πλειοδότης τον Μάρτιο του 2023, είναι μπλοκαρισμένος από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, η οποία ζητά την ακύρωση όλων των πράξεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Κέντρου: από την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Ιούλιο του 2022, μέχρι την επικείμενη πρόσκληση υπογραφής της σύμβασης με την εταιρεία Aplekton που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό.
Η σχετική αίτηση ακύρωσης συζητείται αύριο, 28 Μαΐου, στο ΣτΕ, και θα έλεγε κανείς ότι αυτό δεν έχει καμιά πρωτοτυπία, καθώς πάμπολλες διαγωνιστικές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας βαλτώνουν για μήνες ή χρόνια από ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές είτε «ανταγωνιστικών» επενδυτικών σχημάτων είτε κοινωνικών φορέων που αντιδρούν στην εκχώρηση πολύτιμων δημόσιων χώρων ή ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας «επένδυσης» (παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης η προσφυγή CMI κατά της πώλησης της ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία ΓΕΚ- AD Holdings, παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης το καζίνο στο Μαρούσι).
Ωστόσο, στην αναμενόμενη αύριο εκδίκαση της αίτησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, το ενδιαφέρον είναι ότι εξαιρετικό ζήλο για την υποστήριξή της έχει επιδείξει ο αντιπρόεδρός της, Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος επίσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, επιχειρηματίας (και σύζυγος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη). Το έννομο συμφέρον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, που μέχρι τώρα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο ως έδρα της, είναι εύγλωττο και προφανές.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν το παράδοξο ρεκόρ στον ορισμό της δικασίμου από το ΣτΕ. Η αίτηση ακύρωσης (Ε1085/2024, Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας κατά υπουργείου Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείου, με παρεμβαίνουσα την «APLEKTON PARK ΜΟΝ. Α.Ε.», συμφερόντων Μελισσανίδη), κατατέθηκε την Τρίτη 30 Απριλίου 2024. Την επομένη, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024, η πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέγραψε τις πράξεις ορισμού δικασίμου και εισηγητή τόσο για την αίτηση ακυρώσεως όσο και για την αίτηση αναστολής. Η δικάσιμος της αίτησης ακύρωσης προσδιορίστηκε σε λιγότερο από τριάντα ημέρες, στις 28 Μαΐου. Και, για να γίνει αυτό, κατέστη αναγκαία η σύντμηση της 30ήμερης προθεσμίας που καθορίζεται στον νόμο (Π.Δ. 18/1989) για την κοινοποίηση της πράξης και την αποστολή του φακέλου με τις απόψεις της Διοίκησης επί των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως.
Αυτή είναι η μια πλευρά της διελκυστίνδας. Η άλλη αφορά τις αντιφατικές αποφάσεις στις οποίες μπορεί να καταλήξει το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς με γνωμοδότησή του έχει σταματήσει την αξιοποίηση της έκτασης, αφού δεν ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Ολυμπιακού Ακινήτου, κρίνοντας ότι δεν εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής. Στο θέμα παρενέβη και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κατά τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης παραχώρησης του Ολυμπιακού Κέντρου από το Ζ’ Κλιμάκιό του έθεσε ως όρο για την υπογραφή της σύμβασης την έγκριση του προεδρικού διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ. Εναντίον της απόφασης του Ελεγκτικού προσέφυγαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Aplekton, που πέτυχαν άρση του σχετικού όρου, εξασφαλίζοντας «πράσινο φως» για υπογραφή της σύμβασης. Εξ ου και η αίτηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Είναι προφανές ότι η τύχη του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός σκιώδους πολέμου εξουσιών, στον οποίο αντιτιθέμενοι είναι παράγοντες που θεωρητικώς βρίσκονται στην ίδια πλευρά: αυτή της κυβέρνησης και του Μαξίμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας