Κομμάτια των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξασφάλισε η «Καθημερινή της Κυριακής», τα οποία κι έδωσε χθες στη δημοσιότητα και έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη που είχε για πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και τι είχε στο μυαλό του για την Ελλάδα, τα σενάρια εξόδου της από το ευρώ κ.λπ.
Για τον πρώην πρωθυπουργό αναφέρει ότι «αν και ουδείς ήθελε να τον υποδεχθεί εκείνη την εποχή στο Βερολίνο, εγώ τον κάλεσα στο υπουργείο Οικονομικών για να ανταλλάξουμε απόψεις. Σε μια συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα επιχείρησε να μου αναλύσει πως η πολιτική λιτότητας ήταν λάθος, μου εξήγησε με αφοπλιστική αμεσότητα ότι θα υποσχεθεί στη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας πως θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ πάση θυσία, χωρίς όμως, όταν γίνει πρωθυπουργός, να αποδέχεται την αιρεσιμότητα, δηλαδή οποιοδήποτε πρόγραμμα. Του απάντησα με την ίδια αμεσότητα πως του εύχομαι να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του, επειδή η υπόσχεση που θα του εξασφαλίσει εκλογική επιτυχία δεν μπορεί να τηρηθεί με κανέναν τρόπο. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης χωρίς τις απαραίτητες υποχρεώσεις».
Εξαιρετικά άσχημη άποψη φαίνεται να είχε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας πως είχε τον αέρα ενός «ποπ σταρ» και ότι «αγνοούσε συνειδητά ή αθέλητα τους όρους παιχνιδιού» παρά το γεγονός ότι είχε ειδίκευση στη θεωρία των παιγνίων. «Το πιο μελανό στιγμιότυπο στο Eurogroup έγινε γνωστό τον Ιούνιο, όταν μάθαμε ότι ο Βαρουφάκης ηχογραφούσε κρυφά τις διαπραγματεύσεις μας για να δημοσιοποιήσει αντίγραφα αυτών», αναφέρεται στο βιβλίο.
«Σοβαρό και αξιόπιστο» χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι του κόστισε ένα στοίχημα, ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί που είχε βάλει με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, η οποία πίστευε ότι ουδέποτε η Ελλάδα θα πήγαινε σε δημοψήφισμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού. «Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση ουδέποτε συζητήθηκε με τόση σαφήνεια όσο κατά τις δραματικές ώρες των Κανών», αναφέρεται στο βιβλίο.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Αρχικά τον ρώτησα ωμά αν θα είχε νόημα να ανατεθεί η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ώστε να μην απαιτούνται κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για την υλοποίηση των μέτρων. Ηταν μια πρόταση που ήξερα ότι θα είχε βαθιές συνέπειες στην κυριαρχία της Ελλάδας και την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Βενιζέλος, ο οποίος μάλλον θα ήθελε ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός. Αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη. Εχει όμως την περηφάνια της και γι’ αυτό δεν θα ήθελε ποτέ να εκχωρήσει κομμάτια της εθνικής της κυριαρχίας σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό».
Τη συνέχεια τη θυμόμαστε όλοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας