Oμόφωνα «ναι» στα αιτήματα της Μαρίας Καρυστιανού και των συγγενών των 57 ψυχών στα Τέμπη τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αξιοπρεπής παρουσία της, ο στακάτος λόγος της και τα αδιαμφισβήτητα επιχειρήματά της έπεισαν και τους πιο δύσπιστους – ακόμα και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, της πολιτικής οικογένειας της Ν.Δ., ζήτησε να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός.
«Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη», δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, εξηγώντας τον λόγο που βρέθηκε ξανά στις Βρυξέλλες, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που θα επιτρέψει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο», τους είπε. «Εχουμε τρία συγκεκριμένα αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», ζήτησε.
Η υπόθεση λοιπόν έμεινε ανοιχτή, κάτι που σημαίνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα την παραπέμψει στις αρμόδιες επιτροπές, αυτές των Θεμελιωδών Ελευθεριών και των Μεταφορών. Επίσης, θα ζητηθεί γραπτή αναλυτική έκθεση-απάντηση από την Κομισιόν.
Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμήσουν την παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη, εκπροσώπων του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Σε μια στιγμή πρωτοφανούς ενότητας, παρόντες ήταν οι περισσότεροι Ελληνες ευρωβουλευτές.
«Ελλειψη κράτους δικαίου»
Νωρίτερα, όρθια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαρία Καρυστιανού είχε περιγράψει με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα την οδύνη των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Οι λέξεις «έλλειψη κράτους δικαίου», «ασφάλεια συγκοινωνιών» και «απόδοση ευθυνών» ήχησαν δυνατά στα αυτιά των ευρωβουλευτών της Επιτροπής PETI, που δέχτηκαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης. Οταν η Μαρία Καρυστιανού ολοκλήρωσε την ομιλία της, η αίθουσα ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.
«Φέρω το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, που εύχομαι κανείς ποτέ να μη χρειαστεί να αναλάβει. Είμαι εδώ όχι μόνο ως μάνα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών. Εχω πάνω μου και την ευθύνη που γιγαντώθηκε με τις υπογραφές 1.330.000 Ελλήνων που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας. Ευχαριστώ όλους τους Ελληνες, αλλά και εκείνους που η ψυχή τους είναι μαζί μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.
«Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», είπε, ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για το κατεπείγον της συζήτησης. Αντί δευτερολογίας, η Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα και τον τόπο του εγκλήματος. Μπορούσε να δει κανείς πολλούς παριστάμενους να δακρύζουν.
Η εισηγήτρια της επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση ήταν συναινετική. «Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», είπε στη Μαρία Καρυστιανού η ευρωβουλευτής J. Toom, για να κατακλυστεί η αίθουσα για ακόμα μία φορά με χειροκροτήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας