Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κράτος δικαίου υποφέρει στην Ελλάδα

Η κατάσταση των ανεξάρτητων αρχών, παρακολουθήσεις, στρατηγικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, πολυφωνία στα ΜΜΕ ανάμεσα στις «κόκκινες κάρτες» που δείχνει στη χώρα μας η έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε χθες.

Ακόμα μια έκθεση-καταπέλτης που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα εγκρίθηκε χθες (με 42 υπέρ, 10 κατά, 2 αποχές) από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Η έκθεση εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση των ευρωπαϊκών αξιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οπως σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, η διάβρωση των ευρωπαϊκών αξιών υπονομεύει την Ε.Ε. στο σύνολό της, ακόμη και αν ορισμένα κράτη-μέλη επιδεικνύουν υποδειγματική συμπεριφορά. Η επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί με συστημικά ζητήματα στην ετήσια έκθεσή της για το «Κράτος Δικαίου», τονίζουν.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν για την κατάσταση των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά τη χρήση λογισμικού κατασκοπίας. Εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου ανεξάρτητες αρχές, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχουν δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις λόγω του έργου τους σχετικά με την παράνομη χρήση spyware, αφού τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΔΑΕ αντικαταστάθηκαν εσπευσμένα προσφάτως από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προφανώς λόγω της επικείμενης απόφασης της Αρχής να επιβάλει πρόστιμο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την προστασία δημοσιογράφων από απειλές, στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η επιτροπή διαπιστώνει ότι ενώ ορισμένα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει ή ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών διορισμού και της λειτουργίας των ανώτατων δικαστηρίων, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για τον διορισμό δικαστών υψηλού επιπέδου σε Μάλτα, Ελλάδα, Λιθουανία, Λετονία και Ιρλανδία.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το δικαστικό σώμα θα πρέπει να διαθέτει επαρκή μέσα για να είναι πραγματικά προσιτό και ικανό να παρέχει αποτελεσματικά ένδικα μέσα στους πολίτες. Η επιτροπή διαπιστώνει πως οι αυξημένοι πόροι για το δικαστικό σώμα και άλλα μέτρα που έλαβαν τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε μείωση της διάρκειας των διαδικασιών, με τις εκκρεμείς υποθέσεις να παραμένουν σοβαρή πρόκληση.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρότι όλα τα κράτη-μέλη διαθέτουν στρατηγικές κατά της διαφθοράς, οι αντιλήψεις για το ζήτημα αυτό διαφέρουν σημαντικά εντός Ε.Ε. Τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία είναι ανησυχητικά. Κοινώς, έχουμε συνηθίσει!

Η επιτροπή LIBE υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι είναι το βασικό ελάχιστο για τη διατήρηση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Διαπιστώνει επίσης ότι από την έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022 έχει εγκριθεί νέα νομοθεσία που αυξάνει τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης ή βελτιώνει τη δημόσια διαθεσιμότητα των πληροφοριών ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων. Επίσης, ότι οι ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης προστατεύονται από ανεπαρκείς διασφαλίσεις έναντι αθέμιτης πολιτικής επιρροής και ότι οι Αρχές δεν διαθέτουν πόρους, ιδίως σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πολωνία και Ρουμανία.

Οι ευρωβουλευτές, τέλος, εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για τις «πολλές περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον μειονοτικών ομάδων, όπως κατά των Ρομά, σε διάφορα κράτη-μέλη». Καλούν τις Αρχές των κρατών-μελών να διερευνήσουν πλήρως και ανεξάρτητα όλες αυτές τις περιπτώσεις και «ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι τρεις νεαροί Ρομά έχουν δολοφονηθεί μέσα σε τρία χρόνια στην Ελλάδα και για την έλλειψη ενδελεχούς έρευνας σχετικά με αυτό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κράτος δικαίου υποφέρει στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας