Στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος ανοίγει το πρωί της Δευτέρας η Βουλή, με την ορκωμοσία των 300 που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τους προβολείς στραμμένους στην οκτακομματική της σύνθεση.
Την επομένη του τελετουργικού, στις 4 Ιουλίου, η Ολομέλεια της 20ής (Κ΄) Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς της νέας εθνικής αντιπροσωπείας σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να ανανεώνει τη θητεία του ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Μαξίμου.
Μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού σκέλους, θα ακολουθήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσει, όπως προγραμματίζεται, την Πέμπτη 6/7 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου 8/7, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας.
Κατά τη διάρκεια ωστόσο της τριήμερης συζήτησης το ενδιαφέρον, από την εκτενή ανάλυση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και τις φιλόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα μετατοπιστεί με βεβαιότητα στη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα προσδιοριστεί καταρχάς από τις νέες αφίξεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η επέλαση της Ακροδεξιάς σε συνδυασμό με την πλήρη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό χάρτη προοιωνίζονται δυστοπικό περιβάλλον στον «ναό της δημοκρατίας», οπότε η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καίτοι παροπλισμένη κοινοβουλευτικά, οφείλει -εάν σε σύντομο χρόνο κερδίσει το στοίχημα στο εσωτερικό του κόμματος που την εκπροσωπεί- να ηγηθεί με σύγχρονη και ξεκάθαρη πολιτική γλώσσα του προοδευτικού χώρου, κόντρα στην καθεστωτική αντίληψη εξουσίας της γαλάζιας πτέρυγας, των νεοναζιστών που ξαναβρήκαν τη θέση τους στη Βουλή και των κάθε λογής κομματικών σχηματισμών.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, θα ανασυγκροτηθούν οι επιτροπές της Βουλής για να ξεκινήσει άμεσα το κοινοβουλευτικό έργο ώστε μέχρι το τέλος του Ιουλίου, πριν από τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών στις αρχές Αυγούστου, να έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον τα δύο πρώτα νομοσχέδια (και μία ΠΝΠ κατά τις πληροφορίες) από τα κείμενα των οποίων θα αποκωδικοποιηθεί η πραγματική ουσία των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Οπως είναι ήδη γνωστό και από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό της περασμένης Τετάρτης, θα προηγηθεί η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους -που καταγγέλθηκε κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο της Νέας Δημοκρατίας ως το σύγχρονο «βαθύ κράτος»- με την υπογραφή του Μάκη Βορίδη αυτή τη φορά.
Θα ακολουθήσει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο και θα περιλαμβάνει τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. Στις αρχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα ενσωματωθούν ρυθμίσεις για τη διαχείριση της ακρίβειας (π.χ. η παράταση των «pass» και των «καλαθιών») καθώς και η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.
Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου διαμορφώνουν τη δεύτερη (μετά τον Σεπτέμβριο του ’15) στην πορεία της μεταπολίτευσης οκτακομματική Βουλή, στην οποία η Ν.Δ. καταλαμβάνει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 48, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, οι «Σπαρτιάτες» (Κασιδιάρης) 12, η Ελληνική Λύση 12, η ΝΙΚΗ (Νατσιός) 10 και η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου) οκτώ.
Από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις προκλήθηκαν ανατροπές και απώλειες, έμπειρων κυρίως, στελεχών, που αφορούν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μεταξύ των προσώπων που αποχαιρετούν την Κ.Ο. του κόμματος είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Φίλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.). Από τη Νέα Δημοκρατία δεν εξελέγησαν οι Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Φωτεινή Πιπιλή, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας