Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
«Να αλλάξουμε ρότα»
«Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ασκεί βία κατά των φοιτητών ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος του Πανεπιστημίου, της κοινότητας. Δεν ξέραμε ότι είχαν κληθεί τα ΜΑΤ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραταχθεί η αστυνομία μπροστά σ’ ένα κλειστό κτίριο, ακόμα κι αν φοβούνταν κάποιοι ότι ορισμένοι θερμοκέφαλοι θα προέβαιναν σε ακρότητες. Ο πρύτανης μετέτρεψε έναν προβληματισμό σε απόφαση. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τους φοιτητές σου χτυπημένους, διωκόμενους από υπερδιπλάσιες σε αριθμό αστυνομικές δυνάμεις. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορούν να λυθούν έτσι τα προβλήματα. Ασκώντας βία στους νεότερους - και μάλιστα σ’ έναν χώρο που προϋποθέτει αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι βίας. Ελπίζω το Ιδρυμα και τα όποια συλλογικά όργανα του έχουν απομείνει να στοχαστεί με ηρεμία τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και να αλλάξουμε ρότα».
Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ
«Επέτειος της έντασης»
«Από το 2008 τα Ιδρύματα του κέντρου κλείνουν τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου. Η διαφορά, φέτος, είναι η ένταση. Εχουμε να κάνουμε με ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρύτανη και μερίδα φοιτητών. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται όσο ποτέ τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και η υπεράσπισή του δεν μπορεί να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης και κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε όσους υπεραμύνονται της υπεράσπισής του. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται σε κλίμα βίας και αστυνόμευσης».
Παναγιώτης Σωτήρης, μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ
«Παροξυσμός αυταρχισμού»
«Υπάρχει ένας παροξυσμός αυταρχισμού από τη μεριά της πρυτανικής αρχής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σαν να ζηλεύει ο πρύτανης τούς Τούντα και Σδράκα. Προφανώς η στάση του συνδέεται με κυβερνητικούς σχεδιασμούς για μια προληπτική επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Είναι μια προσπάθεια να απαγορέψουν τη φοιτητική κινητοποίηση σε οποιαδήποτε μορφή, να πετύχουν μια αποστείρωση από κινητοποιήσεις. Βλέπουμε μια πρωτοπορία στον ακαδημαϊκό αυταρχισμό. Δεν νομίζω ότι θα βγει μακροπρόθεσμα, θα περπατήσει. Ηδη το φοιτητικό κίνημα συσπειρώνεται. Και μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα όπου τα φοιτητικά κινήματα είναι δυνάμεις εκδημοκρατισμού και ανανέωσης όλης της κοινωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας