Σε μια κατάμεστη αίθουσα που πλέον φέρει το όνομά του, το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε, χθες, τον αντιφασίστα αγωνιστή Μανώλη Γλέζο. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ύστερα από εισήγηση του Δημήτρη Παπαδημούλη και κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά στο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Παρών ήταν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μηνύματα απηύθυναν και εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΚΚΕ.
Σε μια εξόχως πολιτική ομιλία, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του αλλά και μια σπουδαία ιδέα: ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αν αγωνιστούμε με πάθος για αυτό και αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αυτό, παραμερίζοντας τις υπαρκτές διαφορές.Και αυτή η κληρονομιά είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε το πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι “κλείνουν το μάτι” και νομιμοποιούν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες».
«Σε μια εποχή όπου η Ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Αν και βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ, πάντως, Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία -ίσως και επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε καθυστερημένος (χρησιμοποιεί τροχήλατο αμαξίδιο, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του) και έπρεπε να φύγει νωρίτερα. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης,περιέγραψε τη σχέση του με τον Μανώλη Γλέζο. «Η αγάπη του για την Ελλάδα, μεγάλη και άδολη, ενώ η διαδρομή του θα μας διδάσκει ότι, χωρίς τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, η ζωή θα είναι φτωχή και στείρα», είπε χαρακτηριστικά στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος θα παραμείνει σύμβολο πάλης ενάντια στον φασισμό». Τις πολιτικές μνήμες τους με τον Μ. Γλέζο μοιράστηκαν και πολλοί ακόμα νυν και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και πολιτικοί χωρών της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Συγκίνηση
Την παράσταση, πάντως, «έκλεψε» ο Βέλγος Σιμόν Γκρονόφσκι, πρόεδρος της Ενωσης Εβραίων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος. «Θυμάμαι πολύ καλά το Μανώλη Γλέζο, έναν πραγματικό ήρωα κατά των ναζί. Εμείς ήμασταν θύματα της ίδιας βαρβαρότητας. Και αγωνιστήκαμε και εξακολουθώ να δίνω μάχη κατά της άκρας Δεξιάς, κατά του φασισμού, του ρατσισμού, του ναζισμού και κατά του αντισημιτισμού που έχω υποφέρει εγώ, κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού», είπε.
Ο Σιμόν Γκρονόφσκι επέβαινε με τη μητέρα και την αδερφή του στο τρένο που οδηγούσε τους Βέλγους Εβραίους στο Αουσβιτς -Μπίρκεναου. «Ημασταν σε ένα βαγόνι για ζώα, στο 20ό κομβόι της 19ης Απριλίου ‘43. Δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Δεν γνώριζα ότι είχα καταδικαστεί σε θάνατο, ότι το τρένο θα με οδηγούσε στον θάνατο. Σαν από θαύμα, πήδηξα από το τρένο και ξέφυγα. Δεν τα κατάφεραν η μητέρα και η αδερφή μου…Ο πατέρας μου είχε ξεφύγει από τα πογκρόμ στην Ανατολή, μετά τον πόλεμο του ‘14, και για να ξεφύγει από τον αντισημιτισμό, ήρθε στο Βέλγιο παράνομα. Χωρίς έγγραφα, χωρίς χαρτιά. Γι’ αυτό εγώ σήμερα είμαι αλληλέγγυος με αυτούς που δεν έχουν χαρτιά, με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες», συνέχισε σε ένα μάθημα ζωής.
Οι παριστάμενοι στην αίθουσα δάκρυσαν ακούγοντας ότι, το 2012, συγχώρεσε τον γιο ενός ναζί που ήταν 6 ετών όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στο Βέλγιο ή όταν, το 2013, ο στρατιώτης των Βάφεν Εσες, που τον οδήγησε με το όπλο του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, του ζήτησε να τον συγχωρέσει πριν πεθάνει. Και ο Γκρονόφσκι τον συγχώρησε.
«Δεν φέρνω μήνυμα λύπης, αλλά ελπίδας», κατέληξε ο μάχιμος δικηγόρος. «Διατηρώ την πίστη μου, γιατί πιστεύω στην ανθρώπινη καλοσύνη. Αλλά και η μνήμη του Γλέζου δυναμώνει την πίστη μου. Ζήτω η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας