Με τίτλο «Η ΕΛ.ΑΣ. για την Ελλάδα» η Αστυνομία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών» και κάθε μήνα δημοσιεύει στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας κ.ά. Το δελτίο Τύπου υπενθύμιζε ότι «η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται κατά μέσο όρο οκτώ μήνες». Χρειάζεται, βέβαια, και να μην υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης των συναδέλφων τους αστυνομικών και να λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία προτού οι ΕΔΕ θέσουν τις υποθέσεις στο αρχείο. Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως μια τέτοια υπόθεση, η οποία ξεκίνησε με αναφορά αστυνομικών κατά του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Μοσχάτου-Ταύρου το 2018.
Η καταγγελία
Τη νύχτα της 2-3.6.2018 ο υπαρχιφύλακας Β.Π. (Α.Τ. Αγίου Ιωάννη Ρέντη) βρισκόταν σε μικτή περιπολία με τον αστυφύλακα Π.Τ. (Α.Τ. Μοσχάτου-Ταύρου), όταν έλαβαν εντολή να ελέγξουν το κέντρο διασκέδασης «Voice» για διατάραξη από μουσική. Σύμφωνα με τις αναφορές τους, έφτασαν στις 3.55 και αναζήτησαν τον υπεύθυνο του καταστήματος για να ελέγξουν την άδεια λειτουργίας.
Ωστόσο, «από το εν λόγω κατάστημα εξήλθε ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Μοσχάτου-Ταύρου και μας δήλωσε ότι το κατάστημα κατέχει νόμιμη άδεια λειτουργίας και δεν λειτουργεί για το κοινό αλλά για προσωπική του εκδήλωση λόγω των γενεθλίων της γυναίκας του. Ζητήσαμε να μας υποδείξει τον υπεύθυνο του καταστήματος και μας ενημέρωσε ότι δεν βρίσκεται στο σημείο και έχει την άδεια μαζί του. Αμέσως εισήλθε στο κατάστημα κλείνοντας την πόρτα, καθιστώντας αδύνατη την είσοδό μας εντός, αφού δεν υπήρχε τρόπος να την ανοίξουμε εξωτερικά».
Οι αστυνομικοί συνέχισαν να αναζητούν τον υπεύθυνο αλλά, όπως αναφέρουν, «επανήλθε ο ανωτέρω αξιωματικός λέγοντάς μας πάλι σε έντονο ύφος ότι θα αναλάβει εκείνος να προσκομίσει την άδεια λειτουργίας στον διοικητή της υπηρεσίας μας τη Δευτέρα».
Οι αστυνομικοί αποχώρησαν και επέστρεψαν στις 5.40 αλλά το κέντρο ήταν κλειστό. Υστερα από δύο μέρες οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν είχε προσκομιστεί η άδεια λειτουργίας στο Α.Τ., όπως τους είχε διαβεβαιώσει ο διοικητής, και ότι ουδέποτε είχε εκδοθεί άδεια για το εν λόγω κατάστημα, στο οποίο από τις 2 Μαΐου 2018 είχε μπει λουκέτο (και μάλιστα από αστυνομικούς του Α.Τ. Μοσχάτου-Ταύρου) επειδή δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και άδεια χρήσης μουσικών οργάνων. Ετσι υπέβαλαν αναφορά κατά του διοικητή και ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, για την οποία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τη διενέργεια ΕΔΕ για να διερευνηθεί η εμπλοκή του διοικητή στα καταγγελλόμενα.
Η έρευνα
Στις εξηγήσεις που έδωσε τον Ιούλιο του 2019 ο διοικητής ισχυρίστηκε ότι η εκδήλωση αφορούσε την ονομαστική εορτή της συζύγου του, Ειρήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη «Factory» που βρίσκεται δίπλα στο «Voice», ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη αλλά δεν λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης. Είπε ακόμη ότι στη γιορτή τραγούδησε ο κουμπάρος του, Γιάννης Βασιλείου, μόνο με τη συνοδεία μπουζουκιού, και όταν αποχωρούσε με τους 20 καλεσμένους μίλησε με τους αστυνομικούς και τους γνωστοποίησε ότι θα έδινε ο ίδιος εξηγήσεις στον διοικητή επειδή ο ιδιοκτήτης είχε αποχωρήσει.
Για τους ανωτέρω ισχυρισμούς υπέδειξε ως μάρτυρες τον ιδιοκτήτη του «Voice» Κ.Ξ., έναν εξωτερικό φύλακα, τον κουμπάρο του, Γιάννη Βασιλείου, και ακόμα τρία άτομα (όλοι κουμπάροι του). Οι πέντε τελευταίοι κατέθεσαν ότι είδαν τον διοικητή να μιλάει με τους αστυνομικούς όταν η γιορτή είχε τελειώσει. Στις 20 Ιουνίου 2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, στην οποία ανατέθηκε η έρευνα, αποφάνθηκε ότι «δεν διαπιστώθηκε πειθαρχική ευθύνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με την επιφύλαξη επανάληψης της πειθαρχικής δίκης σε περίπτωση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου».
Τα έγγραφα
Ωστόσο, από τα έγγραφα της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής:
● Μέχρι τις 7.6.2018 δεν είχε εκδοθεί ουδέποτε άδεια λειτουργίας κέντρων διασκέδασης «Voice» ή «Factory».
● Ο τραγουδιστής Γιάννης Βασιλείου καλούσε μέσω facebook σε μουσική βραδιά στο «Factory» τη μέρα που, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο διοικητής τούς είπε ότι γιόρταζε τα γενέθλια της συζύγου του. Ομως τα γενέθλιά της είναι στις 3 Μαρτίου (και όχι 3 Ιουνίου) και έτσι εξηγείται γιατί, όταν ξεκίνησε η έρευνα, εκείνος ισχυρίστηκε ότι η εκδήλωση αφορούσε την ονομαστική της εορτή (5 Μαΐου), που ήταν πλησιέστερη ημερομηνία.
● Τρεις μέρες μετά το περιστατικό, το Α.Τ. Μοσχάτου-Ταύρου προέβη σε νέα σφράγιση του κέντρου «διότι παραβιάστηκε η από 9.5.2018 σφράγιση». Ποια ήταν η παραβίαση, αν όχι η μουσική βραδιά του κουμπάρου του διοικητή, Γ. Βασιλείου;
● Γιατί κρίθηκαν πειστικές οι αναφορές των κουμπάρων ότι αποχωρώντας είδαν τους αστυνομικούς και όχι των αστυνομικών ότι είδαν μόνο τον διοικητή;
● Λήφθηκαν υπόψη οι παραδοχές του ιδιοκτήτη ότι και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παραβίαση σφράγισης καταστήματος; Ακόμα και τον Ιούλιο του 2019, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, ο χώρος ήταν σφραγισμένος.
● Είναι πειστικός ο ισχυρισμός του διοικητή ότι ο κουμπάρος του, Γ. Βασιλείου, προέβη στην ανάρτηση στο facebook απλώς «επειδή ήθελε να προβληθεί η δουλειά του που έχει μείνει στάσιμη λόγω προχωρημένης ηλικίας»;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας