H Δάφνη Αν Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος. Δολοφονήθηκε το 2017, στα 54 της χρόνια. Εβαλαν βόμβα στο αυτοκίνητό της. Είχε κάνει εξαιρετική ερευνητική δουλειά πάνω στο σκάνδαλο με τα γνωστά ως «Εγγραφα του Παναμά». Η Μαρία Εφίμοβα ήταν συνεργάτιδά της. Εχει αποκαλύψει τις στενές σχέσεις μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της Μάλτας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η 36χρονη γυναίκα «βρήκε άσυλο στην Κρήτη, όπου ήρθε κυνηγημένη από τα συμφέροντα που εκτέλεσαν στη Μάλτα τη συνεργάτιδά της», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα το ΜέΡΑ25 πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή αίτημα για τη χορήγηση ασύλου για την ίδια, ενώ ταυτόχρονα το κόμμα, με ανακοίνωσή του, καλεί «τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να ρίξουμε όλοι μαζί ασπίδα προστασίας γύρω της».
Μάλιστα, ο Λούις Μάρτιν, συντονιστής Επικοινωνίας και Πολιτικής Στρατηγικής του DiEM25, αρθρογράφησε σχετικά, αποκαλύπτοντας πως ο σύζυγος της Εφίμοβα συνελήφθη στην Κρήτη ύστερα από αίτημα των κυπριακών αρχών την περασμένη Δευτέρα, 16/11. «Η Εφίμοβα λειτουργούσε ως ανώνυμη πηγή της Γκαλίζια, αλλά όταν η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, έφυγε από τη χώρα με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα», συνεχίζει.
Απειλητικά μηνύματα
Την περασμένη εβδομάδα και αφού ο σύζυγός της, Παντελής Βαρνάβας, αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, η Εφίμοβα επικοινώνησε με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη: «Στο σημείο που βρισκόμαστε, η δημοσιοποίηση της ιστορίας, το να έρθουν όλα στο φως, είναι η μόνη μου ελπίδα για να προστατεύσω εμένα και την οικογένειά μου. Σαν ασφαλιστική δικλίδα στο ενδεχόμενο να μας συμβεί κάτι», του είπε η Εφίμοβα. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον σύζυγό της αφορούν την περίοδο που το ζεύγος ζούσε στην Κύπρο (2013). «Ο Βαρνάβας», διευκρινίζει η Εφίμοβα, «δεν δούλευε καν στην εταιρεία την οποία κατηγορείται ότι έκλεψε. «Τον στοχοποιούν με επινοημένες κατηγορίες, προσπαθώντας ν’ ασκήσουν πίεση σε μένα».
Η ίδια λαμβάνει απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης («Γύρνα στη Μάλτα, αλλιώς θα σε βρούμε όπου και να ’σαι. Εχεις ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ, παλιοψεύτρα!», της γράφουν στο fb - το fb δεν απάντησε καν όταν η ίδια ανέφερε την απειλή), έχει κερδίσει ήδη μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Μάλτας όταν ζήτησαν την έκδοσή της το 2018 και τo αίτημα απορρίφθηκε από ελληνικό δικαστήριο.
«Μια πηγή που αποκάλυψε διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό της Μάλτας είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Μάλτας, της Κύπρου κι ενός αδίστακτου εταιρικού κατεστημένου που είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να την κάνει να σιωπήσει. Θα αγωνιστούμε για την προστασία της, όπως κάνουμε και με άλλους αγωνιστές της διαφάνειας και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως το ΜέΡΑ25, πέραν της αίτησης χορήγησης ασύλου, θα ξεκινήσει και νομοθετική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας