Στα μικρά νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται χθες και σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ μαζί με την εθελοντική ομάδα «Σύμπλευση», με σκοπό να πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό και άλλες ιατρικές εξετάσεις.
Η διήμερη δράση γίνεται αντί για τον «διάπλου» με φουσκωτά που κάνει κάθε χρόνο η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Σύμπλευση» για να συνδράμει σε ιατρικές και άλλες ανάγκες. Πάντως, η συνεργασία της εθελοντικής ομάδας με τον ΕΟΔΥ προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνεργασίας και τον λόγο που διενεργούνται τεστ σε νησιά, τα οποία θεωρούνται «καθαρά».
Τεστ ανίχνευσης
Χθες, ξεκίνησαν τα τέσσερα φουσκωτά που μετέφεραν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και με βάση τη Μήλο πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ σε Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται η διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα δείγματα θα προωθηθούν προς ανάλυση σε συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια της Αττικής.
Οι λήψεις δειγμάτων γίνονται από στελέχη του ΕΟΔΥ και εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της «Σύμπλευσης», με το σύνολο των συμμετεχόντων στην αποστολή να έχει εξεταστεί προηγουμένως για τον ιό. Σχετικά με την ερώτηση του κ. Συρμαλένιου, εκ μέρους της «Σύμπλευσης» μας διευκρίνισαν ότι η συμμετοχή της οργάνωσης είναι καθαρά εθελοντική και δεν χρηματοδοτείται από δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους, ενώ για τη σκοπιμότητα των τεστ μας παρέπεμψαν στον συνολικό σχεδιασμό του ΕΟΔΥ.
Ο γενικός γραμματέας της «Σύμπλευσης», Χρήστος Κακαβογιάννης, εξήγησε στην «Εφ.Συν.» τον σκοπό της δράσης: «Η “Σύμπλευση” κάνει κάθε χρόνο έναν εαρινό διάπλου που σαρώνει μικρά νησιά. Με την πανδημία στις αρχές του Μάρτη κατέστη σαφές ότι είναι αδύνατο να πάνε 100 άνθρωποι και ιατρικό προσωπικό από ένα αστικό κέντρο στο οποίο υπάρχει ο ιός σε κλειστές κοινότητες μερικών εκατοντάδων κατοίκων με τον κίνδυνο να τους μολύνουμε.
Μετά την καραντίνα η σκέψη μας ήταν εκτός από την ενίσχυση του ΕΣΥ να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι για τα νησιά που είναι αποκλεισμένα από την κεντρική Ελλάδα και γενικά την αντίληψη του κράτους. Ετσι, προέκυψε η πρόταση να γίνουμε οι μεταφορείς του ΕΟΔΥ για τη θάλασσα, ώστε να προσεγγίσει τις πολύ μικρές νησιωτικές κοινότητες. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας υφίσταται ένα αρχιπέλαγος με δεκάδες μικρά νησιά, κάτι που δεν υφίσταται σε πολλές άλλες χώρες στον πλανήτη και δεν λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ασφαλής τουρισμός
Η δράση ενδεχομένως να επαναληφθεί και σε άλλα νησιά καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ. Με την παρουσία του δημόσιου συστήματος υγείας να είναι στην καλύτερη περίπτωση... ισχνή, χωρίς υποδομές και ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, ειδικά στα νησιά χωρίς αεροδρόμιο ή μεγάλο λιμάνι, οι εθελοντικές ομάδες έρχονται να καλύψουν το κενό στην πρωτοβάθμια υγεία.
Χαρακτηριστικά είναι και τα ρεπορτάζ που φιλοξενήσαμε πριν από λίγες μέρες, όπου οι δήμαρχοι καλούσαν τους συμπολίτες μας να μην επισκεφθούν μικρά νησιά στα Δωδεκάνησα (20 Μαρτίου: «Μην έρχεστε στα νησιά»). «Οι εθελοντικές ομάδες έρχονται από ανθρώπους με βιωματική εμπειρία στα νησιά και τη θάλασσα για να καλύψουν αυτό το κενό. Η πρωτοβουλία καλύπτει και τις τοπικές οικονομίες, ώστε να είναι πιο ασφαλής η έλευση τουριστών και να μην καταρρεύσουν», κατέληξε ο κ. Κακαβογιάννης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας