Ανήμερα της 68ης επετείου της δολοφονίας του Νίκου Μπελογιάννη, μια άλλη μεγάλη εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς με πανεθνική εμβέλεια, ένας άνθρωπος που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ονομάζεται εθνικός ήρωας, ο Μανώλης Γλέζος, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αγώνων και παρακαταθηκών για την τωρινή και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.
Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο Νάξου και από το 1935 και μετά έζησε και σπούδασε στην Αθήνα.
Τα μεσάνυχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα αφαίρεσαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Ηταν μια ηρωική πράξη-σύμβολο της έναρξης του αγώνα κατά των κατακτητών.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Συνελήφθη τρεις φορές από τις δυνάμεις Κατοχής (1942, 1943, 1944), φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Μετά την απελευθέρωση και ώς τις αρχές Αυγούστου του 1967 εργάστηκε ως συντάκτης του «Ριζοσπάστη». Στη συνέχεια και μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας διετέλεσε αρχισυντάκτης της.
Αρχές Μαρτίου του 1948 συνελήφθη για κομμουνιστική δράση από τις διωκτικές αρχές της χώρας, στην προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό και να ανέβει στο βουνό για να ενταχθεί στον ΔΣΕ. Καταδικάστηκε σε θάνατο βάσει της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας της εποχής. Για τη σωτηρία του υπήρξε διεθνής κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Ντε Γκολ, ο Πικάσο κ.ά. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1954.
Οντας φυλακισμένος, στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου του 1951 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος μετά την απελευθέρωσή του. Βουλευτής της ΕΔΑ διετέλεσε και στη δεκαετία του ‘60 μέχρι τη δικτατορία. Επίσης ανέλαβε διευθυντής της «Αυγής» τον Δεκέμβριο του 1956.
Το 1958 συνελήφθη και πάλι, ύστερα από παράνομες επαφές που είχε με τον τότε γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος είχε έρθει για παράνομη κομματική δουλειά στην Ελλάδα. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με την κατασκευασμένη κατηγορία περί κατασκοπίας σε φυλάκιση 5 ετών, εκτόπιση 4 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί 8 έτη. Αποφυλακίστηκε ύστερα από διεθνή κινητοποίηση το 1962.
Το 1961, στο 8ο συνέδριο του κόμματος, εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε με τη διάσπαση το 1968.
Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε από τους πρώτους. Αποφυλακίστηκε με πράξη αμνηστίας το 1971. Για ολόκληρη της δράση του έμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και στις εξορίες 4 χρόνια και 6 μήνες.
Μετά τη μεταπολίτευση αγωνίστηκε από τις τάξεις της ΕΔΑ μαζί με τον Ηλία Ηλιού. Μέχρι τον θάνατο του Ηλιού υπήρξε γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος του κόμματος. Στις εκλογές του 1981 και του 1985 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.
Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής, θέση στην οποία έμεινε ώς τον Ιούνιο του 2015. Διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο. Υποστήριξε το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 και τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018.
Διαβάστε σήμερα στην Εφημερίδα Των Συντακτών
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας