Ενα άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σαββατοκύριακο οι πολίτες. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εφ.Συν.» διαμόρφωσαν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουλίου ένα σκηνικό αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για κορυφαία πολιτικά ζητήματα. Σταχυολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα από αυτά, με βάση τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και του κ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: «Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας. Παραδόξως η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν. Είναι εκτός τόπου και χρόνου και υπάρχει στον φαντασιακό κόσμο του κυρίου Τσίπρα. Συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε».
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: «Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».
ΔΕΗ: «Παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Οδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η Επιχείρηση. Εχω εμπιστοσύνη και στην Επιχείρηση και στους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ».
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: «Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Η διενέργεια επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε αλλά το μυαλό μου είναι στο μέλλον και εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για τη διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μου κάνετε σε τρεις μήνες. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανεπίκαιρο και πιστεύω ότι αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό αν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της».
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε συνυπογράψει στην κυβέρνηση Σαμαρά πλεονάσματα 4,5%, υποσχέθηκε προεκλογικά φοροελαφρύνσεις από τη μείωση των πλεονασμάτων που υποτίθεται ότι θα πετύχαινε άμεσα μετά την εκλογή του, δελεάζοντας τους εταίρους με σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.
»Με την πρωτοβουλία μας, όμως, τον περασμένο Μάιο να δημιουργήσουμε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. από τα περίπου 37 που καταφέραμε να συσσωρεύσουμε στα δημόσια ταμεία, ανακοινώσαμε μονομερώς και χωρίς να απαιτείται καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού δεν παραβιάζαμε καμία συμφωνία, τη μείωση των πλεονασμάτων, από τον αμέσως επόμενο χρόνο, από 3,5% σε 2,5%. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, μόλις εξελέγη αρνήθηκε την υλοποίηση του σχεδίου μας. Θέλει, λέει, τα 5,5 δισ. να τα δώσει στις τράπεζες. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκαν και να σαρώνουν το κράτος σαν λάφυρο».
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: «Στα εργασιακά, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ για κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων με τροπολογίες τελευταίας στιγμής, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων».
ΔΕΗ: «Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να προασπίζεται την Επιχείρηση, το μόνο που κάνει εδώ και δύο μήνες είναι να προχωρά σε πρωτοφανείς αυξήσεις στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να πρωτοστατεί με καθημερινές δηλώσεις σε μια εξόφθαλμη επιχείρηση απαξίωσης μιας εισηγμένης εταιρείας, λειτουργώντας ως dealer συμφερόντων που θέλουν να αγοράσουν τα φιλέτα της έναντι πινακίου φακής».
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: «Τους προκαλώ να μας κάνουν αυτό το δώρο. Δεν μου προξενεί καμία εντύπωση ο ρεβανσισμός της Ν.Δ. Τον έχουμε ζήσει άλλωστε από τη θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία το ’90-’93. Και είδαμε και πώς του γύρισε μπούμερανγκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει σκελετούς στα ντουλάπια του ούτε έχει τίποτα να φοβηθεί».
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εκλογή ΠτΔ ως γνωστόν ανήκει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στον πρωθυπουργό. Εγώ, ως γνωστόν, ως πρωθυπουργός επέλεξα να προτείνω για τη θέση αυτή έναν πολιτικό που ανήκει στη συντηρητική παράταξη και όχι στη δική μου, ως ένδειξη θεσμικής ευθύνης αλλά και κατανόησης ότι ο ΠτΔ πρέπει να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και εκφραστής της ενότητας του έθνους. Και η επιλογή αυτή με δικαίωσε διότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας κατά γενική ομολογία καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας