Tην ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δηλώσουν την πίστη τους στην Ενωμένη Ευρώπη περί τα μέσα του ίδιου μήνα.
Σε μια ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο θα συνυπογράψουν τη διακήρυξη των Αθηνών, παρουσία και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, απουσία όμως πιθανότατα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η διακήρυξη δεν είναι παρά η συνέχεια του κειμένου που είχε προ μηνών εκδοθεί, εν όψει των ευρωεκλογών, και η πρωτοβουλία της πρόσκλησής τους στην Αθήνα ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα είναι όμως αυτή μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του από τον θώκο που σήμερα κατέχει, του πρώτου πολίτη της χώρας; Το ερώτημα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει σαφή απάντηση.
Τόσο η κυβερνώσα παράταξη της Ν.Δ. όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ανοίξει επίσημα τα χαρτιά τους ως προς τα πρόσωπα που θα προτείνουν για τον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον ΠτΔ λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, περί τον Φεβρουάριο του 2020.
Γεγονός είναι ότι οι προκάτοχοι του κ. Παυλόπουλου, οι Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, είχαν εξαντλήσει το περιθώριο που δίνεται από το Σύνταγμα εκπληρώνοντας δύο θητείες ο καθένας. Κατά συνέπεια, αν και εφόσον τηρηθεί η «παράδοση», το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τον κ. Παυλόπουλο ο οποίος, αν και προερχόμενος από τη Ν.Δ., είχε προταθεί το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως είχε τύχει της συναίνεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η διαφορά τού τότε με το τώρα είναι πως πλέον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποσυνδεθεί από την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών. Η απελθούσα Βουλή ψήφισε την αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης και απομένει να δούμε με πόσες ψήφους, που πάντως θεωρείται ότι δεν θα είναι λιγότερες των 180 στην πρώτη ψηφοφορία, θα εκλέγεται εφεξής ο πρώτος πολιτειακός παράγοντας. Η κυβέρνηση δε, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη πριν από τον Ιανουάριο του 2020.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, έχει αρχικά εκφράσει την πρόθεσή του να προτείνει την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου. Οι πληροφορίες μάλιστα φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό να τον είχε ενημερώσει και κατ’ ιδίαν για την πρόθεση αυτή του πρώην κυβερνώντος κόμματος.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρουν κάποιους να αντιδρούν ως προς αυτό το ενδεχόμενο μετά και την άρνηση του κ. Παυλόπουλου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θεωρούν ότι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπαγορεύτηκε από το κίνητρο να «ευχαριστήσει» τον επερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια και όλες οι ενδείξεις συναινούσαν στην εκλογική νίκη της Ν.Δ., η οποία είχε σφόδρα αντιδράσει στην τοποθέτηση των προσώπων που είχαν προταθεί από τον απερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι της Προεδρίας και τότε και τώρα αντιδρούν, λέγοντας πως ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τηρήσει τις κείμενες συνταγματικές διατάξεις αλλά και το εθιμικό συνταγματικό δίκαιο, καθώς η θητεία των επικεφαλής της Δικαιοσύνης έληγε στο τέλος Ιουνίου, μόλις οχτώ μέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Η δε Δικαιοσύνη δεν θα έμενε ακέφαλη ούτε για οχτώ μέρες, αφού εθιμικά τους απερχόμενους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας διαδέχονται, έστω και προσωρινά, οι πρώτοι στην επετηρίδα.
Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη μεριά παραμένουν άγνωστες προς το παρόν. Και γεγονός είναι πως το 2015, ως βουλευτής τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ., και πρωθυπουργός σήμερα, δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Είχε μάλιστα δηλώσει, αιτιολογώντας τη στάση του, πως δεν θα τον ψήφιζε διότι «δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».
Κάποιες φήμες που αναφέρονται στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως προτεινόμενου από τη Ν.Δ., απορρίπτονται από το περιβάλλον του ίδιου. Αλλωστε εξακολουθεί να διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κάποιες άλλες φήμες φέρουν ως προτεινόμενο από τη Ν.Δ. τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι, εντός Ν.Δ., που επιθυμούν την τήρηση της «παράδοσης» των τελευταίων χρόνων και την επανεκλογή Παυλόπουλου.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν έχει μιλήσει με κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Θα επιθυμούσε, λένε οι ίδιοι, την επανεκλογή του. Και είτε από τη θέση του Προέδρου είτε όχι, στα άμεσα σχέδιά του είναι η διασύνδεση του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Χάρβαρντ και του Πολυτεχνείου με το ΜΙΤ, κάτι για το οποίο ήδη εργάζεται.
Το βέβαιο είναι πως ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν θα αποσυρθεί....
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας