Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Βουλή τίθεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και την τρέχουσα εβδομάδα | ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα πολιτική πορεία ώς τις εκλογές

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν φορτισμένη πολιτικά. Η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την προηγούμενη Κυριακή, και η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε και πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σηματοδότησαν μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Αυτή με την οποία θα πορευθεί η χώρα στις εκλογές, είτε τον Οκτώβριο, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, είτε νωρίτερα.

Σε δύσκολη θέση

Παράλληλα, ήταν μια εβδομάδα όπου εν πολλοίς ξεκαθάρισε η ήρα από το στάρι. Ενώ όλοι μιλούσαν για άμεση διάλυση των ΑΝ.ΕΛΛ., τελικά εκείνοι που αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ποτάμι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αφορμή στάθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η αντιπολίτευση και δη η Ν.Δ. -η οποία έχει έρθει σε δύσκολη θέση πλέον- συσχέτισε άμεσα με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Και αν βρέθηκαν κάποιοι «πρόθυμοι», όπως τους παρουσιάζουν τα αντιπολιτευτικά χείλη και μέσα ενημέρωσης, βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση, υπήρξαν και εκείνοι οι «πρόθυμοι» που έπαιξαν και παίζουν το παιχνίδι του διχασμού, της πόλωσης και του εθνικισμού. Οσο και αν κατά τα λοιπά παρουσιάζονται βαθιά δημοκράτες.

Από ένα τέτοιο πεδίο πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων δεν θα μπορούσε να λείπει το παρακράτος και οι διαχρονικές πρακτικές του, πρακτικές εκφοβισμού, που δεν έχουν καμία σχέση με μια δημοκρατική κοινωνία. Σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων, αποστολή φωτογραφιών με φρικιαστικό περιεχόμενο, ανάρτηση αφισών και γενικότερα μια στοχοποίηση πολιτικών προσώπων, η οποία πριμοδοτήθηκε από τη σιωπηλή ανοχή της Ν.Δ., θύμισαν στην ελληνική κοινωνία άλλες εποχές, σκοτεινές και ζοφερές για τον τόπο.

Οι διευκρινίσεις που συνόδευαν τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς την Αθήνα και οι οποίες ξεκαθάριζαν το θέμα εθνότητας-εθνικότητας και γλώσσας διέλυσαν τα -έτσι κι αλλιώς- σαθρά επιχειρήματα της Ν.Δ., αλλά και εκείνων που την ακολουθούν στο ζήτημα αυτό.

Εν συνεχεία, η Ν.Δ. έθεσε ζήτημα «μακεδονικού λαού», όπως αναγραφόταν στη διακοίνωση, ξεχνώντας, προφανώς, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο. Ενός μακεδονικού λαού που δεν υπάρχει μέσα στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία από τη στιγμή που θα ψηφιστεί και στην Ελλάδα, θα είναι εκείνη που θα ισχύει και πάντα erga omnes, έναντι δηλαδή όλων.

Κραυγές λαϊκισμού

Η επόμενη δοκιμασία για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η διαδικασία, πάντως, αρχίζει τη Δευτέρα, οπότε η συμφωνία έρχεται στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία δεν είναι προϊόν fast track διαδικασίας, θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές.

Θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διαπιστώσει κάποιος ποιοι θα είναι εκείνοι που θα μιλήσουν με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με κραυγές λαϊκισμού για ψηφοθηρικούς λόγους. Το γεγονός ότι τόσο το Ποτάμι όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφάσισαν να μην επιβάλουν κομματική πειθαρχία στους βουλευτές τους για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία θα περάσει με περισσότερες από 151 ψήφους, κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση, λόγω του πολιτικού γοήτρου που τη συνοδεύει.

Ηχηρά μηνύματα προς όλους από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της συμφωνίας, όπως επίσης και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, συζητήθηκαν χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από 4 ώρες.

Αφού έγινε μια αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση, όπου, πλην της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεχωρίζουν η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτου, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η εξελισσόμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ειδικότερα, όμως, για τις Πρέσπες, η Πολιτική Γραμματεία αναφέρθηκε ιδιαίτερα. Αφού αναλύθηκαν τα δεδομένα της συμφωνίας, το μήνυμα που διαρρέει από τη συνεδρίαση είναι πως αυτή λειτουργεί ως «καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Το μήνυμα, ωστόσο, απευθύνεται σε όλους, στους πολίτες που καλούνται να διαβάσουν τη συμφωνία και να αποφασίσουν με νηφαλιότητα αν όντως είναι υπέρ ή κατά της Ελλάδας, αλλά και στους βουλευτές.

Τέλος, τίθεται για άλλη μια φορά ξεκάθαρα το δίλημμα και προς τα προοδευτικά κόμματα. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες. Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα. Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα πολιτική πορεία ώς τις εκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας