Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα, που έρχεται να αλλάξει τη ζωή τους, θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2015 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι Ελληνες δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς πλέον η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, γνωστές σαν «γύπες» ή «αρπακτικά» τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με «κόκκινα» δάνεια.
Ηδη πριν αλλάξει ο χρόνος και ξεκινήσει από 1/1/2015 η εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς, η Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν με διαφορά μιας εβδομάδας τη συνεργασία τους με αμερικανικά «distress funds», στοχεύοντας να αποτινάξουν από πάνω τους «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες κινήσεις «ενεργητικής διαχείρισης» των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ανάθεση της είσπραξης των καθυστερούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδεικνύεται έτσι στη νέα μεγάλη μπίζνα τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνεργασίες τραπεζών και ξένων funds εκδηλώνονται λίγους μήνες πριν κορυφωθεί (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας) το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μέσα στο 2015 και ενώ οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει κατά 40% από τα υψηλά τους.
Η επόμενη μέρα που ξημερώνει για τους δανειολήπτες στην Ελλάδα, ενδεχομένως να μοιάζει περισσότερο με εκείνη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και λίγα χρόνια πριν στις ΗΠΑ, όπου τα απλήρωτα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πωλούνταν ή μεταβιβάζονταν σωρηδόν σε «εξειδικευμένες» εταιρείες-«αρπακτικά», οι οποίες αναλάμβαναν τις εισπράξεις, τις ρυθμίσεις, τους πλειστηριασμούς και τις επαφές με τους δανειολήπτες, έχοντας ως στόχο να κερδίσουν είτε από την -με κάθε τρόπο αποπληρωμή- μέρους των δανείων, είτε από την πώληση τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων στις αγορές, είτε από την «αξιοποίηση» του αποθέματος των ακινήτων που θα περάσουν στον έλεγχό τους.
Η διεθνής εμπειρία
Η εμπειρία από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδειξε ότι όσο εύκολο είναι να γίνουν «κουρέματα» στα δάνεια που εξαγοράζονται από τους γύπες για ένα κομμάτι ψωμί στο 20% ή το 30% της αξίας τους, άλλο τόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν στρατιές αστέγων και εξαθλιωμένων ανθρώπων, που από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις.
Ανάλογα με τον τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες και οι ξένοι συνεργάτες τους θα επιλέξουν να διαχειριστούν το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εντός ή εκτός δικαστηρίων, θα κριθεί όχι μόνο η οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η ίδια η κοινωνική συνοχή στη χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια τελεί σχεδόν υπό την αποκλειστική προστασία του Νόμου Κατσέλη, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 100.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργοι και χαμηλόμισθοι, για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας