Οι φόροι αποτελούν νούμερο ένα κίνδυνο για την οικονομία, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη νομισματική πολιτική που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.
Στην έκθεση τονίζεται ακόμη η ανάγκη για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί εφικτή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η ΤτΕ «βλέπει» την ύφεση για το 2016 στο 0,3% και είναι μέσα στο «κάδρο» των αισιόδοξων εκτιμήσεων που έχουν γίνει από Ε.Ε. (0,3%) και ΟΟΣΑ (0,2%). Ο προϋπολογισμός του 2017 τοποθετεί τη φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 0,7%.
Στην έκθεση υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το χρέος, στο οποίο η ΤτΕ αφήνει σαφείς αιχμές για τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις χαρακτηρίζοντας διστακτικό το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.
Το πολιτικό μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη είναι πως τα μέτρα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του Eurogroup δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί και ποσοτικοποιηθεί, ενώ από το χρονοδιάγραμμα δράσεων που ανακοινώθηκε δεν διαφαίνεται μια αποφασιστική και εμπροσθοβαρής ρύθμιση της βιωσιμότητάς του.
«Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται σήμερα στο πλαίσιο της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση μετά το τέλος του προγράμματος. Οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος υπόκεινται, πρώτον, στη θετική συνολική αξιολόγηση του προγράμματος και, δεύτερον, στα πορίσματα μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα γίνει το 2018», τονίζεται στην έκθεση.
Στο ίδιο κείμενο για το χρέος, οι συντάκτες της ΤτΕ εκτιμούν πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδευθούν και από ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.
Οπως αναφέρεται, ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβερνήσεως από 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, για να μπορέσουν να «ανασάνουν» η ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά από τη φορολογική λαίλαπα των μνημονίων.
Αλλωστε, η ιστορική εμπειρία, όπως υπογραμμίζεται, δείχνει ότι ήταν ελάχιστες οι χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά.
Τα πλεονάσματα
Σενάρια βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους που επεξεργάστηκαν τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος υποδηλώνουν ότι πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά είναι συνεπή με βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εφόσον:
● Μετατεθούν περαιτέρω οι λήξεις των δανείων κατά 20 χρόνια από 30 που προτείνει στην έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ για το πρώτο δάνειο (52,9 δισ. ευρώ) και 14 χρόνια για το δεύτερο (141,8 δισ. ευρώ).
● Εξομαλυνθούν οι πληρωμές των τόκων που μεταφέρονται και κεφαλαιοποιούνται σε μια περίοδο 20 ετών.
Εκτός από το θέμα του χρέους καμπανάκι χτυπάει ο Γιάννης Στουρνάρας και για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων - όταν πριν από τρία χρόνια ως υπουργός Οικονομικών (επί υπουργίας του επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ) δεν έβλεπε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, θέση υπέρ του είχε πάρει τότε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανάβοντας «φωτιά» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κίνδυνος για τα κρατικά έσοδα
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνδέεται με την υπερβολική, κατά την άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος, έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. Οι αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη. Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα», τονίζεται στην έκθεση…
Αλλοι, εξίσου σημαντικοί κίνδυνοι που βλέπει η ΤτΕ είναι:
● Τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο κόβοντας πόντους από την ανάκαμψη της οικονομίας.
● Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναδεικνύοντας τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η ΤτΕ εκτιμά ότι το δυνητικό όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα από την επαναφορά του waiver και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και έμμεσα οφέλη, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας