Μισή νίκη πέτυχαν τελικά τα καρτέλ στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση να τους δώσει λευκό ποινικό μητρώο για τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττουν.
Υπό το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η αρχική ρύθμιση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομίας με την οποία προβλεπόταν πλήρης ποινική ασυλία τόσο για τα αδικήματα περί ανταγωνισμού όσο και για όλα τα άλλα «συρρέοντα» οικονομικά εγκλήματα (π.χ. ξέπλυμα, δωροδοκία, διασπάθιση κ.λπ.), η κυβέρνηση έκανε χθες ένα μικρό βήμα πίσω για να αποφύγει το στραβοπάτημα και αντικατέστησε την επίμαχη διάταξη με νέα, η οποία πάντως μερικώς μόνο αλλάζει το πνεύμα του νόμου για αποποινικοποίηση των αδικημάτων.
Η «Εφ.Συν.» ανέδειξε στο πρώτο της θέμα την περασμένη Παρασκευή τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να δοθεί ποινικό συγχωροχάρτι στα καρτέλ, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση της επιβαρυντικής εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση των εργολάβων.
Με τη νέα διάταξη θα εξαλείφεται μόνο το αξιόποινο του αδικήματος της οριζόντιας σύμπραξης (καρτέλ) εφόσον ο παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ομολογήσει την πράξη του αποδεχόμενος να πληρώσει τοις μετρητοίς ή με δόσεις το πρόστιμο, ενώ η υπαγωγή του σε πρόγραμμα επιείκειας θα αποτελεί ελαφρυντικό ακόμη και αν δεν πληρώσει ολοσχερώς το πρόστιμο. Θα συνεχίζεται, όμως, η ποινική δίωξη για άλλα τυχόν «συρρέοντα» εγκλήματα.
Στην πράξη δηλαδή οι παραβάτες δεν θα τιμωρούνται δύο φορές «διοικητικά και ποινικά» για το ίδιο αδίκημα, αλλά η Δικαιοσύνη θα μπορεί, όπως και σήμερα, να διερευνήσει αν μέσα από την ίδια υπόθεση προκύπτουν και άλλου είδους ποινικές ευθύνες, μια δυνατότητα που για άγνωστους λόγους επιχειρήθηκε να απαγορευτεί με την αρχική ρύθμιση της κυβέρνησης για γενική αποποινικοποίηση όλων των εγκλημάτων που προκύπτουν από παραβιάσεις του ανταγωνισμού.
Στο αναδιατυπωμένο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου που αντικαθιστά το άρθρο 44 του Ν. 3959/2011 (παρ. 3) αναφέρεται ότι:
«Εάν στις περιπτώσεις των άρθρων 25 και 25α ο παραβάτης αναγνωρίσει ενώπιον της αρμόδιας αρχής την ευθύνη του και εξοφληθεί ολοσχερώς το πρόστιμο που επιβλήθηκε ή κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 8 του άρθρου 25, λάβει χώρα απαλλαγή από αυτό, εξαλείφεται το αξιόποινο των σχηματικών εγκλημάτων που στοιχειοθετούνται με την ίδια παράβαση και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις.
Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.
Η υπαγωγή στο πρόγραμμα του άρθρου 25 παράγραφος 8, συνεπεία της οποίας επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο, εάν αυτό δεν εξοφληθεί ολοσχερώς, συνιστά ελαφρυντική περίσταση για τις πράξεις των παραγράφων 1 (σ.σ. απαγορευμένες συμπράξεις) και 2 (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης) και επιβάλλεται ποινή μειωμένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα».
Εκτός των αλλαγών στο επίμαχο άρθρο, η κυβέρνηση πέρασε διάταξη στον νόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία ορίζεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες και υπέχουν υποχρέωση εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας» καθώς και ότι «οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου και οι πράξεις του υπουργού Οικονομίας υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Αμεσες ανατροπές στους έμμεσους φόρους
Ανοιχτό σε διορθώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν το πολυνομοσχέδιο με τις μεγάλες ανατροπές στους έμμεσους φόρους (1,841 δισ. ευρώ), μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι κάποια από τα επώδυνα μέτρα θα πρέπει θα εφαρμοστούν νωρίτερα ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρόκειται για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα που θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα και το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ που θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2017 αντί 1ης Ιουλίου του 2017 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.
Την ίδια στιγμή, και ύστερα από πολλά μπρος-πίσω αλλάζει εκ νέου ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια. Μετά τις αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε η κλιμακωτή φορολόγηση από 30% σε 35% ανάλογα με τον τζίρο αυτών των επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφερε νέα διάταξη η οποία καθιστά ενιαίο στο 35% τον συντελεστή φορολόγησης.
Αναλυτικότερα οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έχουν ως εξής:
- ΜΠΙΡΑ: Αυξάνεται από 1ης Ιουνίου του 2016 ο ΕΦΚ στην μπίρα αντί από 1/1/2018 που ήταν η αρχική πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου. Από την αύξηση του ΕΦΚ σε 5 ευρώ από 2,6 ευρώ η κυβέρνηση προσβλέπει σε εισπράξεις 62 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση του προϊόντος.
- ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ - ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Νωρίτερα θα έρθουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας που θα πλήξουν και το ίντερνετ. Το τέλος του 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2017 και όχι από 1ης Ιουλίου του 2017 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και θα αυξήσει κατά 100 εκατ. ευρώ τις φορολογικές εισπράξεις.
- ΤΖΟΓΟΣ: Με ενιαίο συντελεστή 35% θα φορολογούνται τα κέρδη των εταιρειών τυχερών παιγνίων. Μετά τις αντιδράσεις το σχέδιο της κλιμακωτής φορολόγησης με συντελεστές από 30% έως 35% ανάλογα με τον τζίρο αποσύρθηκε, για να επιστρέψει όπως ήταν στην αρχική του μορφή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη ήταν το ισοδύναμο με το οποίο η κυβέρνηση αντικατέστησε το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Μάριος Χριστοδούλου
Επιχορηγήσεις για δήμους με αεροδρόμια
Τη δυνατότητα ενίσχυσης των δήμων στα όρια των οποίων λειτουργούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που εκχωρούνται στους Γερμανούς προβλέπει διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο και φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η τελική διατύπωση αναφέρει ότι οι δήμοι «μπορεί» να επιχορηγούνται αλλά μόνον έπειτα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η προβλεπόμενη ενίσχυση ανέρχεται στο 20% των ετήσιων εσόδων του Δημοσίου, όπως περιγράφονται στο άρθρο 29 των δύο συμβάσεων, αλλά προφανώς αφορά τη μετά μνημόνια εποχή. Διευκρινίζεται ότι τα σχετικά κονδύλια θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί η αρχική διατύπωση προέβλεπε ότι θα εξασφαλίζονται από τα έσοδα της σύμβασης.
Πολύ γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν επιτρέπεται, αφού ο διαγωνισμός έγινε με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου (3986/2011) όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό στο εξωτερικό και διατίθενται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης
Την καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της Βουλής.
Το πρόγραμμα, όπως είπε, θα αφορά περίπου 700.000 πολίτες, ενώ το κόστος της εφαρμογής του υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ. «Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας μάς δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2017» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων, βασισμένο σε τρεις πυλώνες: την εισοδηματική ενίσχυση, η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και, τέλος, την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας.
Η βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, σε 30 δήμους της χώρας που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και υπολογίζεται ότι θα αφορά 60.000 άτομα. Η επιλογή των δήμων θα γίνει βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων αλλά και των δεικτών φτώχειας, ανεργίας και διοικητικής επάρκειας. Οι υπόλοιποι δήμοι, σε αυτή τη φάση, θα υποστηρίζονται από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται κανονικά.
Η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις θα ανοίξει τον Ιούνιο του 2016 και δεν θα ξανακλείσει.
«Οποτε πέφτει ένα νοικοκυριό σε ακραία φτώχεια, θα μπορεί μέσα σε ένα εξάμηνο να ζητήσει την ένταξή του στο πρόγραμμα» είπε η Θ. Φωτίου. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη δόση του ΚΕΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά θα αφορά και τον μήνα Αύγουστο.
Η αναπληρώτρια υπουργός, κλείνοντας την ομιλία της, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στο τέλος του 2014 σπατάλησε 340 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας εφάπαξ ποσά σε δικαιούχους, όχι μόνο σε όσους ζούσαν σε ακραία φτώχεια αλλά και σε άλλους. Το δίχτυ προστασίας που εγκαινιάσαμε δεν θα το εγκαταλείψουμε ούτε στιγμή. Αυτή είναι η διαφορά μας».
Διαλεκτή Αγγελή
Κριτήρια για τη λειτουργία υποδομών εντός οικιστικών ενοτήτων
Επανέρχεται το παλιό καθεστώς χρήσεων γης στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, καθώς και σε οικόπεδα που έχουν «πρόσοψη» σε μεγάλους οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Με διάταξη, που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο, καταργούνται τα άρθρα 14 έως 33 του νόμου 4269/2014 με τον οποίο είχαν αλλάξει οι προβλεπόμενες χρήσεις γης σε όλες τις κατηγορίες οικιστικών ενοτήτων.
Mε την τροπολογία, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη, επανατίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του διατάγματος της 6ης Μαρτίου 1987 (ΦΕΚ 166 Δ’).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονείται νέο σχέδιο διατάγματος, που θα θεσπίσει τα κριτήρια χωροθέτησης με βάση κοινούς πολεοδομικούς κανόνες, ώστε να διευκολυνθεί η δόμηση, και θα τεθούν κριτήρια για τη λειτουργία υποδομών (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ.) εντός των οικιστικών ενοτήτων.
Οι χρήσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές θα ακολουθούν τους γενικούς κανόνες, που θα εξειδικεύονται μέσα από πολεοδομικές μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
Με το διάταγμα του 1987 προβλέπονται εννέα κατηγορίες, έναντι 18 που θέσπισε ο νόμος του 2014. Δεν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης για ακίνητα που «βλέπουν» σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει οι πολεοδόμοι, ενώ επανέρχεται το αυστηρό καθεστώς για περιοχές αμιγούς κατοικίας που είχε καταργηθεί.
Αναζητούνται ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια
«Παγώνουν» μέχρι να «ξεπαγώσουν» ισοδύναμα μέτρα. Οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές όσων υπαλλήλων υπάγονται στο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων οδηγούνται προς αναστολή για τη διετία 2017-2018, με τη σχετική πρόβλεψη να διατηρείται, έστω και υπό αίρεση, στα όσα ορίζει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τάξεις του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, εν τέλει... τυλίχθηκαν σε μια κόλλα νομοθετικής διόρθωσης που προστέθηκε στην επίμαχη τροπολογία.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων «δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση» έως 31/12/2016, δηλαδή 118 εκατ. ευρώ, όση είναι και η εξοικονόμηση στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που υπολογίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως αποτέλεσμα της αναστολής των ωριμάνσεων την επόμενη διετία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο «πάγωμα» μισθολογικής εξέλιξης επέφερε και το νέο μισθολόγιο για τη διετία 2016- 2017 για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους (παρ. 2, άρθρο 26, ν. 4354/2016).
Με το αρχικό κείμενο της τροπολογίας επεκτεινόταν εν ολίγοις μία από τις αντιφάσεις του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο: ενώ οι μισθολογικές ωριμάνσεις «ξεπάγωναν» μετά 5 χρόνια -οδηγώντας σε ονομαστικές αυξήσεις- «ξαναπάγωναν» στη συνέχεια για την επόμενη διετία ακυρώνοντας ουσιαστικά τα όποια μισθολογικά οφέλη.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν ισοδύναμα από τους συναρμόδιους υπουργούς έως το τέλος της χρονιάς, αναστέλλονται για δύο χρόνια οι ωριμάνσεις σε ιατρούς, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. των ΤΕΙ, δικαστικούς λειτουργούς, διπλωμάτες, ιατροδικαστές, αρχιερείς, ένστολους και άλλους κλάδους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Στέργιος Ζιαμπάκας
«Παράταση» στο καθεστώς σύνταξης εκπαιδευτικών
Με το παλαιότερο συνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου θα συνταξιοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους. Οσοι εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει αίτηση παραίτησης από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ανάκλησης μέχρι την 3η Ιουνίου 2016.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί των οποίων η πράξη συνταξιοδότησης εκδίδεται την επομένη της λήξης του σχολικού έτους 2015-2016 (δηλαδή στις 31/8/2016) δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία λογίζεται ως συντάξιμος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας