Αύξηση στις χρεώσεις των επιβατών φέρνει η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει το απόγευμα της Δευτέρας τις τεχνικές προσφορές και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν τα οικονομικά στοιχεία που έχουν υποβάλει οι τρεις όμιλοι που απέμειναν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Είναι φανερό ότι το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας βρίσκεται στην ουσία υπό τον έλεγχο του οικονομικού επιτελείου και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχει παραμεριστεί το υπουργείο Μεταφορών.
Από την 1η Νοεμβρίου έπαψε να ισχύει το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), γνωστότερο ως «σπατόσημο», που ίσχυε για όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέσω της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» και επιβάρυνε με 12 ευρώ κάθε επιβάτη που ταξίδευε σε χώρα εντός Σένγκεν και με 22 ευρώ για τους υπόλοιπους προορισμούς. Αντικαταστάθηκε όμως με ενιαίο τέλος 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ανεξάρτητα από χώρα προορισμού. Επιπλέον, κάθε επιβάτης συνεχίζει να επιβαρύνεται με 1,50 ευρώ για τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Μετά τις υπογραφές
Από την υπογραφή της σύμβασης με τους αναδόχους των περιφερειακών αεροδρομίων το τέλος θα αυξηθεί έως 14,50 ευρώ για την περίοδο κατασκευής των έργων εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, ενώ στη συνέχεια και έως τον Οκτώβριο του 2024 θα διαμορφωθεί έως 20 ευρώ, μαζί με τα έξοδα για υπηρεσίες security. Στη συνέχεια και ώς τη λήξη των συμβάσεων, το τέλος θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο θα εισπράττει ένα ευρώ ανά επιβάτη.
Χθες έγιναν γνωστοί βασικοί όροι της σύμβασης που θα υπογραφεί με τους αναδόχους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον νέο «κεφαλικό» φόρο που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα:
■ Οι προσφορές των ομίλων περιορίστηκαν στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια, ακυρώνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να εντάξει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και άλλα επτά μικρότερης δυναμικότητας. Προφανώς θα ενταχθούν στην εταιρεία του Δημοσίου που θα διαχειρίζεται τα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας, από τα οποία πολλά κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού το 25% των εσόδων από το «σπατόσημο» που εξασφαλίζει τη λειτουργία τους θα εισπράττεται ώς την υπογραφή της σύμβασης με τους επενδυτές και στη συνέχεια θα μειωθεί.
■ Οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια να επενδύσουν 200-250 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση εκτιμήσεις των τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων και στις δύο ομάδες αεροδρομίων θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η υποβολή master plan μέσα σε πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ θα ακολουθήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων (refurbishment plan), που θα κατατεθεί σε ένα εξάμηνο.
■ Εχει ενδιαφέρον ότι θα συνεχιστούν τα έργα εκσυγχρονισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων και Σκιάθου, τα οποία χρηματοδοτούνται και από κοινοτικούς πόρους. Προφανώς οι ιδιώτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέες επενδύσεις στις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
■ Οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να ενισχύσουν τον εξοπλισμό εναέριας κυκλοφορίας και στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο των παραχωρήσεων, επειδή έχει τον έλεγχο στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.
■ Ειδικά μέτρα προβλέπονται για αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία. Στα αεροδρόμια με «βαριά» στρατιωτική παρουσία περιλαμβάνονται τα Χανιά και το Ακτιο, όπου παραχωρούνται στους ιδιώτες μόνον το αμιγώς πολιτικό τμήμα τους, όπως ο αεροσταθμός, η πίστα πολιτικών αεροσκαφών και τα πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Στην Πολεμική Αεροπορία
Οι διάδρομοι προσγείωσης και οι τροχιόδρομοι παραμένουν στη δικαιοδοσία της Πολεμικής Αεροπορίας και ο ανάδοχος θα τα χρησιμοποιεί πληρώνοντας το σχετικό τίμημα στο Δημόσιο. Στρατιωτική παρουσία μικρότερης κλίμακας υπάρχει στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σαντορίνης. Σε αυτά η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί τις στρατιωτικές υποδομές και τα υπόλοιπα τμήματα χρησιμοποιούνται δωρεάν από τους επενδυτές. Σε περιπτώσεις ασκήσεων τα εθνικά και συμμαχικά αεροσκάφη έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη χρήση του εναέριου χώρου και των επίγειων εγκαταστάσεων.
■ Προβλέπεται συνεχής λειτουργία των αεροδρομίων και ορίζεται ότι η διακοπή για περισσότερες από 48 ώρες αποτελεί αιτία καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά του Δημοσίου.
■ Σε παράρτημα της σύμβασης που καταρτίστηκε με τη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητές τους και οι σχέσεις τους με τους αναδόχους των αεροδρομίων.
Οι τρεις όμιλοι που διεκδικούν τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι η γαλλική Vinci Airports σε συνεργασία με την «Ακτωρ» του Γ. Μπόμπολα, η γερμανική Fraport AG με τη Slented, συμφερόντων Δ. Κοπελούζου, καθώς και η ΜΕΤΚΑ με την Corporacion America SA.
Η ΥΠΑ στο κλαμπ των ισχυρών
Μεγάλη επιτυχία για τη χώρα αλλά και τον τουρισμό της είναι η ένταξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο «κλαμπ των ισχυρών» του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες, εντάχθηκε χθες στη CERG, την Εναλλασσόμενη Ομάδα της Κεντρικής Ευρώπης, και όταν έρθει η σειρά της θα εξασφαλίσει για μια τριετία έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού που έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση όλων των βασικών θεμάτων της Πολιτικής Αεροπορίας σε παγκόσμια κλίμακα. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να ενταχθεί σε αυτή την ηγετική ομάδα, χωρίς να το έχει καταφέρει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας