Το «μεγάλο αφήγημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι ότι τα πρωτογενή υπερ-πλεονάσματα (πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού) οφείλονται στην «υπεραπόδοση της οικονομίας» και ποιο συγκεκριμένα στην υπέρβαση των στόχων στα φορολογικά έσοδα που οφείλεται στην «πάταξη της φοροδιαφυγής». Ωστόσο, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν αυτό το αφήγημα, αλλά το καταρρίπτουν σε μεγάλο βαθμό.
Το σύνηθες εύρημα της χθεσινής ανακοίνωσης από το υπουργείο Οικονομικών των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2025 ήταν το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα. Σε ένα τρίμηνο, το υπερ-πλεόνασμα ανήλθε σε 3.877 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 616 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 1,6% όχι του ΑΕΠ τριμήνου αλλά του ετήσιου ΑΕΠ! Η ανακοίνωση του υπουργείου προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» για το θηριώδες εύρος του υπερ-πλεονάσματος και προβάλλει διάφορες διευκρινίσεις για ποσά φόρων που εισπράχθηκαν στο πρώτο τρίμηνο αλλά δημοσιονομικά ανήκουν στο 2024 και για ετεροχρονισμένες δαπάνες. Ομως οι στόχοι του προϋπολογισμού για κάθε μήνα και για το πρώτο τρίμηνο έχουν προϋπολογίσει όλα αυτά, αφού ο προϋπολογισμός ψηφίζεται στα τέλη Δεκεμβρίου. Δεν γνώριζε τότε το υπουργείο Οικονομικών για τα ετεροχρονισμένα έσοδα και δαπάνες;
Θηριώδεις περικοπές δαπανών
Ομως, το σημαντικότερο στοιχείο των χθεσινών ανακοινώσεων είναι άλλο: επιβεβαιώνεται ξανά κάτι που αποτελεί γνώρισμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τουλάχιστον από το 2023 και ύστερα. Το υπερ-πλεόνασμα οφείλεται πρωταρχικά στις μεγάλου ύψους περικοπές δαπανών (υποεκτέλεση στο σκέλος των δαπανών) και δευτερευόντως στην υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων. Ο παρατιθέμενος πίνακας το επιβεβαιώνει:
● Στα καθαρά έσοδα του πρώτου τριμήνου είχαμε υπέρβαση έναντι του στόχου 1.816 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση στα έσοδα από φόρους ήταν λίγο μεγαλύτερη: 1.830 εκατ. ευρώ.
● Αντίθετα, στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είχαμε περικοπές (υποεκτέλεση) ύψους 2.152 εκατ. ευρώ. Στο κονδύλι των μεταβιβάσεων, που τροφοδοτεί τις κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες του προϋπολογισμού, η υστέρηση είναι 591 εκατ. ευρώ.
Τον πιθανό αντίλογο ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν ιδιαιτερότητες του πρώτου τριμήνου διαψεύδουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σύνολο του 2024: εκεί οι περικοπές-υποεκτέλεση στο σκέλος των δαπανών ανήλθαν σε 2.749 εκατ. ευρώ (με την υποεκτέλεση στις μεταβιβάσεις να φτάνει τα 1.191 εκατ. ευρώ), ενώ η υπέρβαση στα έσοδα από φόρους σε 1.885 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα λοιπόν είναι ξεκάθαρη: η υποεκτέλεση στο σκέλος των δαπανών συμβάλλει κατά πάνω από 50% (το 2024 μάλιστα κατά πολύ περισσότερο από 50%) στο πρωτογενές πλεόνασμα και το υπερ-πλεόνασμα, ενώ η υπερεκτέλεση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων έχει μικρότερο μερίδιο.
Δεν είναι λοιπόν η «υπεραπόδοση της οικονομίας» πίσω από το «θαύμα» του υπερ-πλεονάσματος, αλλά η λιτότητα: με τις περικοπές δαπανών και με το σημαντικό τμήμα των φοροεσόδων που οφείλεται στην ακρίβεια, που φουσκώνει τους έμμεσους φόρους και ιδιαίτερα τον ΦΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας