Την έκθεσή του του πρώτου τριμήνου του 2025 για την ελληνική οικονομία παρουσίασε το ΙΟΒΕ. Η έκθεση απολογίζει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2024 και προβαίνει σε εκτιμήσεις για το 2025. Ωστόσο αυτά ισχύουν «υπό κανονικές συνθήκες», δηλαδή χωρίς να έχουν ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις κάποια σενάρια ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Απόλυτα λογικό καθώς η έκθεση προετοιμάστηκε με τα προ κήρυξης του εμπορικού πολέμου δεδομένα. Ακριβώς γι’ αυτό ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, στην παρέμβασή του επισήμανε τις πιθανές συνέπειες από τη νέα συγκυρία που διαμορφώνεται.
Συγκεκριμένα τόνισε:
● Οι έντονες, αλλεπάλληλες μεταβολές στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ εκτόξευσαν τη διεθνή αβεβαιότητα πολιτικής επιδεινώνοντας τις προοπτικές για εξαγωγές και επενδύσεις.
● Ενδεχόμενη εξισορρόπηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς εμπορίου μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερο επίπεδο δασμών θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα αύξηση τιμών, μείωση πραγματικών εισοδημάτων και δευτερογενώς επιβράδυνση της καινοτομίας.
● Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει στα προ-κρίσης επίπεδα, με θετικές επιδόσεις στις αγορές εργασίας, ακινήτων, κεφαλαίων, τραπεζών, καθώς και σταδιακές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση. Ωστόσο τα ουσιαστικά ερωτήματα είναι δύο: πρώτον, είναι η ελληνική οικονομία αρκετά ισχυρή μπροστά στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος; Αλλωστε το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό και στις ίδιες τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι την επιθυμητή αξιολόγηση που απολαμβάνουν άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Δεύτερον, έχει δημιουργηθεί εγγενής δυναμική που θα επιτρέψει σταθερά υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια; Σχετικά δεν καταγράφεται ακόμη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών εκκρεμούν.
Οσον αφορά τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις της ίδιας της έκθεσης ξεχωρίζουν:
● Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό: διατηρείται σε υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που έχει καταγραφεί, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος σε πολλές οικονομίες. Το 2025 αναμένεται να αποκλιμακωθεί ελάχιστα στο 2,8%.
● Για το 2025 το ΙΟΒΕ αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο +2,2% (από +2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, Ιανουάριος 2025).
● Το κόστος χρήματος κινήθηκε συστηματικά καθοδικά με προσδοκία για περαιτέρω μείωση το 2025. Ωστόσο από τις αρχές του έτους η νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ εγείρει πρωτοφανή αβεβαιότητα σε συνδυασμό με έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και ενέργειας.
Σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, την όξυνση της οικονομικής αβεβαιότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, την αβεβαιότητα ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ε.Ε. ως απόρροια του σχεδίου επανεξοπλισμού, τη διατήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή (με ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις), το υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, την απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ο. της ευρωζώνης πληθωρισμού, και τις καθυστερήσεις στην εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας