Με 51 θανάτους, ρεκόρ τετραετίας, στους χώρους δουλειάς έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2025 και με ακόμα δύο ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για να ανοίξουν τα καταλύματα εν όψει του Πάσχα και με τις λέξεις να αδυνατούν περιγράψουν τις δραματικές συνθήκες στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, την ώρα που ανώτατοι αξιωματούχοι και μεγαλοξενοδόχοι εστιάζουν στα εκατομμύρια επισκεψιμότητας και εισπραξιμότητας για τα ξενοδοχεία - 11,5 δισ. μόνο το 2024.
Το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία γενικότερα και στο «βασίλειο της αυθαιρεσίας» ειδικότερα παραμένει επί της ουσίας αθέατο για την ελληνική κυβέρνηση, που υπόσχεται «πολλές και καλές δουλειές» και κανονιστικά πλαίσια αλλά εξακολουθεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων, χωρίς προληπτικούς μηχανισμούς, παρότι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν σημάνει γενικό συναγερμό για τις ανθρώπινες απώλειες.
Ανάμεσα στα τελευταία θύματα μια μετανάστρια καμαριέρα στην Οία της Σαντορίνης, στην ίδια περιοχή, μια περιοχή με βίλες χτισμένες στα 10 και 15 μέτρα, στην οποία συνάδελφός της έχασε τη ζωή της πέφτοντας από μεγάλο ύψος το 2023. Η 59χρονη από την Αλβανία σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο σε τουριστικό κατάλυμα, όταν ανακλινόμενο κρεβάτι αποκολλήθηκε και της έσπασε τον αυχένα. Η έγκυος κόρη της θα ερχόταν από το εξωτερικό για να κάνουν Πάσχα μαζί. Αντ’ αυτού συγγενείς τους θα συνοδεύσουν σήμερα τη σορό της άτυχης γυναίκας στην ιδιαίτερη πατρίδα της για την ταφή.
Λίγες ώρες αργότερα παλαίμαχος ποδοσφαιριστής συνεθλίβη σε πρέσα πλυντηρίου ξενοδοχείου της Ρόδου, όπου πέρυσι η φωτογραφία του σερβιτόρου να εξυπηρετεί πελάτες μέσα στη θάλασσα είχε προκαλέσει δικαίως οργή. Ο θανών, που εργαζόταν για τα προς το ζην στην ηλικία των 65 ετών, θα κηδευτεί σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού. Συνάδελφοί του και η ΔΑΣ Τουρισμού-Επισιτισμού Ρόδου καλούν το πρωί σε συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο, ενώ τη Δευτέρα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το πεντάστερο ξενοδοχείο στο Φαληράκι.
Χθες, δυόμισι μέρες μετά το φρικτό δυστύχημα, αναμενόταν η διενέργεια ελέγχου από κλιμάκιο για την αυτοψία και την καταγραφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν μεταβολές στον τόπο του συμβάντος. Σε άλλες περιπτώσεις τα κλιμάκια φτάνουν μήνες μετά εξαιτίας έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, γιατί ούτε στα δύο νησιά ούτε σε πολλά ακόμα υπάρχει εν έτει 2025 υπηρεσία τεχνικής επιθεώρησης.
Χωρίς ελέγχους
Ολο το Αιγαίο και η δυτική Αττική υπάγονται στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ με έδρα τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατον να γίνουν στοιχειώδεις έλεγχοι και να αφήνονται ανεξέλεγκτοι εργοδότες να κερδοσκοπούν διακινδυνεύοντας τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων.
«Δύο ελεγκτές στο ΣΕΠΕ Νάξου για 11 νησιά και τρεις στο ΣΕΠΕ Σύρου για τα υπόλοιπα. Υπάρχει ένας τεχνικός ασφαλείας στα 24 νησιά των Κυκλάδων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμζέλας από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας κάνοντας λόγο για τέσσερις με πέντε νεκρούς κάθε χρόνο στο νησί. «Εγώ έχω πάει τρεις φορές στο νοσοκομείο. Δεν είναι θέμα ηλικίας, είναι και θέμα αντοχής. Βλέπεις νέα παιδιά να πέφτουν τέζα στους μήνες αιχμής. Αδιανόητη κατάσταση με εργαζόμενους να κουβαλούν βαλίτσες, σεντόνια, δίσκους σε 100 σκαλιά της καλντέρας», λέει και περιγράφει ένα σχεδόν καθολικό φαινόμενο απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας αυτή την περίοδο, προκειμένου να ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Παρ' όλο που οι λίγοι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορούν να ελέγξουν πάνω από 150.000 επιχειρήσεις, γιατί πολλές φορές δεν υπάρχουν κονδύλια μετακίνησης, επισημαίνει ο Παναγιώτης Εγγλέζος από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου. «Εχουμε φτάσει στο σημείο να κυνηγάμε τα αυτονόητα. Ομως το συγκεκριμένο τμήμα έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή. Με την έλλειψη τεχνικής επιθεώρησης φεύγεις για μεροκάματο και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις... ».
Tο ΕΚΡ έστειλε χθες στο υπουργείο Εργασίας επιστολή διαμαρτυρίας με τίτλο «Στους πόσους νεκρούς θα συγκινηθεί η κυβέρνηση;», καθιστώντας την υπεύθυνη για τα δυστυχήματα, μετά τις τελευταίες υποσχέσεις τον περασμένο Φεβρουάριο στο αίτημα -που θέτει εδώ και μια δεκαετία- για δημιουργία τμήματος τεχνικής επιθεώρησης σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, δεύτερου σε οικοδομικές άδειες, από τις οποίες 1.500 εν ενεργεία, με περίπου 45.000 εποχικά απασχολούμενους.
Οι αιτίες για τα ατυχήματα και τις κενές θέσεις εργασίας
Η πολιτική επιλογή καρατόμησης του ΣΕΠΕ επί Νέας Δημοκρατίας, η τρομερή εντατικοποίηση εργασίας, οι ατιμώρητες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και η λάθος καταγραφή νεκρών και τραυματιών εξηγούν γιατί το «τουριστικό θαύμα» χτίζεται πάνω σε εργατικά ατυχήματα, μη καταβολή δεδουλευμένων και υπερωριών και γιατί τα περιστατικά υπερκόπωσης και λιποθυμιών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Οι βαθιές πληγές στον τουρισμό οφείλονται και στη μη περιγραφή αρμοδιοτήτων επαγγέλματος για βασικές ειδικότητες. Χωρίς πλαίσιο εργασίας σερβιτόρος κάνει και τον βοηθό μάγειρα, μάγειρας κάνει και τον οδηγό, καμαριέρα πλένει και σερβίρει, καθαρίστρια μπορεί να επιφορτίζεται με δεκάδες δωμάτια.
Οπως αναφέρουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην «Εφ.Συν.», αν δεν εξασφαλιστούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, το επίδομα ανεργίας για όλους τους χειμερινούς μήνες, οι κενές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν περίπου στις 80.000. «Σε λίγο καιρό θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην παρέχουμε καλές υπηρεσίες στους επισκέπτες και να θιγεί πραγματικά ο κλάδος», σημειώνουν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εργαζομένων στις Τεχνικές Επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ), Ανδρέας Στοϊμενίδης, τονίζει την έλλειψη πολιτικής προτεραιοποίσης και κοινωνικού διαλόγου εκθέτοντας την κυβέρνηση, γιατί αποκλείει την εργατική πλευρά και συζητά μόνο με αυτήν των εργοδοτών για δύο μείζονα θέματα, όπως είναι η αναθεώρηση του κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια και οι ρυθμίσεις για τη θερμική καταπόνηση.
«Οι πληροφορίες για τις νομοθετικές προτεραιότητες λένε ότι θα είναι όχι προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων, αλλά σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, προς τη μεταφορά των ευθυνών των κακών εργοδοτών προς τους τεχνικούς ασφαλείας, τους ιατρούς εργασίας και τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτές, θα διευκολύνονται οι κακοί εργοδότες ιδιαίτερα του τουριστικού και του κατασκευαστικού κλάδου, γεγονός που θα καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνους και ανθυγιεινούς τους χώρους εργασίας», δήλωσε σχολιάζοντας ότι τα δύο νέα δυστυχήματα αναδεικνύουν την ελλιπή συντήρηση στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό δωματίων.
● Θετική εξέλιξη αποτελεί η προχθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας υπέρ της επέκτασης και της υποχρεωτικότητας της υφιστάμενης ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπάλληλων, ανάμεσα στην ΠΟΕΤ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΤ, η εισήγηση σημαίνει πως οι 10.550 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με περίπου 140.000 εργαζόμενους θα έχουν ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα, ενώ αναμένεται να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας