Την ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών χαρτογράφησαν τρεις οικονομολόγοι σε χθεσινή συζήτηση κατά το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αγγίζοντας σημαντικές πτυχές της φοροεισπρακτικής πολιτικής στην χώρα μας. Την μοναδική χώρα στην οποία οι συντελεστές για το φτωχότερο 20%, το μεσαίο 20% και το πλουσιότερο 20% είναι σχεδόν ίδιοι, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Γεωργία Καπλάνογλου.
Μάς εξήγησε πως βάσει των δεδομένων της ΑΑΔΕ η υψηλή έμμεση φορολογία δεν συμβαδίζει με φορολογικά συστήματα ανεπτυγμένων κρατών αλλά και πως μόνο στην χώρα μας δεν υπάρχει καμία προοδευτικότητητα στην άμεση φορολογία, γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat επιβάλλονται πολύ μικρότεροι φόροι με αυτοτελούς συντελεστές σε εισοδήματα από κεφάλαια που συγκεντρώνονται στους πολύ πλούσιους.
Αναφερόμενη στην αποσπασματική αντιμετώπιση του δημογραφικού η οικονομολόγος τόνισε πως η Ελλάδα είναι τρίτη από τέλος στην Ε.Ε. στην μείωση φόρων σε εργαζόμενους με δυο παιδιά, η οποία περιορίζεται στο 1,4%, πολύ πίσω από το 9,1% του μέσου όρου διεθνώς. Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για τις νέες αμυντικές δαπάνες η κ. Καπλάνογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα ενδέχεται να συμβάλλει στην άνοδο της ακροδεξιάς, εάν δεν υπάρξουν παράλληλα θετικές παρενέργειες προς όφελος των πολιτών.
Μιλώντας για τον ρόλο φοροδιαφυγής ως καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης η Λαμπρινή Ζαρπαλά, λέκτορας της Σχολής Οικονομικών της Ουτρέχτης, σχολίασε πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένας από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης στα κεφαλαιακά κέρδη στην Ε.Ε. και πως οι υφιστάμενοι φόροι στις επιχειρήσεις ενδέχεται να εντείνουν την εισοδηματική ανισότητα, επειδή το πλουσιότερο 1% αποκομίζει δυσανάλογα οφέλη από τα εισοδήματα κεφαλαίου.
Η καθηγήτρια σημείωσε την μείωση του ήδη χαμηλού οριακού φορολογικού συντελεστή των εταιριών, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος «καθιστά την χώρα ελκυστική για επενδυτές αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Ο δείκτης διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας κατατάσσει στην 27η θέση το 2024 (από την 25η το 2023)» την Ελλάδα, η οποία επίσης δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση για διεθνή συνεργασία αναφορικά με τη συλλογή εσόδων, ενώ η προοδευτική φορολογία θα απέφερε σημαντικούς πόρους. Τέλος, πρότεινε μέτρα με άμεση αναπτυξιακή επίδραση, όπως η αυξημένη απόσβεση ή άμεση έκπτωση επενδυτικών δαπανών.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Σαμαράς από το King's College London υπογράμμισε την ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές στο εισπρακτικό σύστημα αναφέροντας πως αν το ελληνικό κράτος δεν αρκούνταν στο πολιτικό... gaslighting και θέσπιζε μόνο 0,5% φόρος στους πλουσιότερους, θα αποκόμιζε 700 εκατ. έσοδα. Όπως είπε, η κυβέρνηση διαφήμιζε την αύξηση από το 2019 μέχρι το 2022 τον συνολικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από 8,4 δισ. ευρώ στα 10 δισ., ενώ επενδύει μαζικά σε σώματα ασφαλείας και το νέο πρόγραμμα 12 δισ. για την αμυντική ενίσχυση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας