Δεν πεθαίνει η επιθυμία για απτή εμπειρία στα ψώνια, καθώς και οι νέοι καταναλωτές συνηθίζουν συχνά να επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές τους και στρέφονται στις ηλεκτρονικές κυρίως μετά από προσωπική έρευνα. Το 56% νέων 17 έως 30 ετών επιλέγει αγορές από φυσικά καταστήματα και το διαδίκτυο, το 22% επιλέγει τον πρώτο τρόπο και το υπόλοιπο 22% τον δεύτερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για καταναλωτικές συνήθειες της Generation Z, τα οποία ανακοίνωσαν χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και η Visa.
Κίνητρό τους πάνω από όλα η ευκολία. Συγκεκριμένα, το 45% όσων ψωνίζουν διά ζώσης έχει πρώτη προτεραιότητα την άμεση παραλαβή και το 47% από τους διαδικτυακούς καταναλωτές την εξυπηρέτηση σε όσο τον δυνατόν λιγότερο χρόνο. Και στις δύο ομάδες καταναλωτών η ποικιλία δεν συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους λόγους.
Η έρευνα διενεργήθηκε (σε δείγμα 600 ατόμων) μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων, από τις 3 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025, επιβεβαιώνοντας πως και η νέα γενιά περίμενε σε μεγάλο ποσοστό τις προσφορές για να κάνει βόλτα στα μαγαζιά. Για τα ψώνια από τα σουπερμάρκετ προτιμούν κατ’ εξοχήν τα φυσικά υποκαταστήματα. Οπως ήταν αναμενόμενο, «τιμούν» το delivery και το take away παραγγέλνοντας από το διαδίκτυο και ακόμα περισσότερο από κοντά.
Ενημερωμένη γενιά καταναλωτών
Γενικότερα για τις πληρωμές επιλέγουν κυρίως ψηφιακά μέσα (κάρτα 67% και ψηφιακό πορτοφόλι 8%), αλλά 22% επιμένουν στα μετρητά. Οι δύο τρόποι χρησιμοποιούνται εξίσου για μικρές συναλλαγές έως 20 ευρώ, ενώ προφανώς το ποσοστό αυξάνεται στις online αγορές που δεν θεωρούν ότι ενδείκνυνται για τα ακριβά προϊόντα.
Τέσσερις στους δέκα τείνουν να ψωνίζουν από εμπόρους που τους ανακαλύπτουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προϊόντα όμως τα οποία αναδεικνύονται λιγότερο αξιόπιστα (12%) μαζί με τις διεθνείς πλατφόρμες (9%). Το υψηλότερο ποσοστό (60%) τις προτιμά, αλλά περιστασιακά. Αν και το 38% τείνει να ψωνίζει μέσω των social media, αυτό δεν γίνεται συστηματικά.
Από ποιον επηρεάζονται για τα προϊόντα που θα προμηθευτούν; Σίγουρα όχι από τους influencers, οι οποίοι ασκούν τη μικρότερη επίδραση σε αυτή την ηλιακή ομάδα. Το 35% προχωρά σε ατομική έρευνα μέσω ίντερνετ, το 16% πληροφορείται από διαφημίσεις των εμπόρων, το 12% από φίλους, το 6% από την τηλεόραση και μόλις 2% από τους «πλασιέ» των σόσιαλ μίντια.
Το ζήτημα της ασφάλειας στις συναλλαγές θεωρείται σημαντικό για σχεδόν 7 στους 10. Τέλος, το 65% δηλώνει ανασφάλεια όταν πραγματοποιεί αγορές από «άγνωστες ή νέες ιστοσελίδες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας