Η χθεσινή ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) των τιμών των οικιστικών ακινήτων για το 4ο τρίμηνο του 2024 επιβεβαιώνει όλους τους φόβους ότι η στεγαστική κρίση στη χώρα δεν έχει τέλος. Αλλη μια σημαντική αύξηση, κατά 8,7%, σε ετήσια βάση, με τις τιμές να ξεπερνούν πλέον τα επίπεδα του 2008. Το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης είναι μεγαλύτερα στη Θεσσαλονίκη και στη λοιπή (πλην Αττικής) Ελλάδα, δείχνει ότι το σύνολο της χώρας βαδίζει ακάθεκτα προς υπερκορεσμό, ακολουθώντας κατά πόδας την Αττική και ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων.
Τα δεδομένα αυτά αποτελούν κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε –μεταξύ άλλων– να απαγορεύσει (για το 2025 «και βλέπουμε») την ένταξη νέων διαμερισμάτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) μόνο στα τρία κεντρικά διαμερίσματα του Δήμου Αθήνας.
Καθώς η Αθήνα πλησιάζει σε επίπεδα κορεσμού, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας κέρδισαν… χρόνο ώστε οι τιμές να συνεχίσουν τη φρενήρη άνοδό τους σε όλη την Ελλάδα…
Τα δεδομένα
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προκύπτουν τα εξής:
● Ο συνολικός δείκτης τιμών με έτος βάσης το 2007 (2007=100) ανήλθε σε 100,4%, δηλαδή ξεπέρασε τα επίπεδα του 2007 ή, με άλλη διατύπωση, τα προ της κρίσης και της χρεοκοπίας επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα ο αντίλογος στις κριτικές για τη ραγδαία αύξηση των τιμών ήταν ότι αυτές παραμένουν κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα. Πλέον, το επιχείρημα αυτό έχει ακυρωθεί. Επιπλέον, αν πρέπει να συγκρίνουμε τα σημερινά επίπεδα τιμών με τα προ της κρίσης, τότε θα πρέπει να συγκρίνουμε ταυτόχρονα και το σημερινό μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ με το αντίστοιχο προ της κρίσης, ώστε η σύγκριση να είναι σωστή.
● Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα ποσοστά αύξησης των τιμών, ανεξαρτήτως περιοχής, είναι πολύ υψηλά, παρότι καταγράφεται μια τάση μείωσής τους σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, κυμαινόμενα μεταξύ 8% και 11% (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα).
Δεδομένου ότι το πραγματικό εισόδημα δεν αυξάνεται αναλόγως (αν δεν μειώνεται μάλιστα…), αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η στεγαστική φτώχεια, καθώς μεσοσταθμικά τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση.
● Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι πλέον τη σκυτάλη όσον αφορά τα ποσοστά αύξησης των τιμών παίρνουν, αντί για την Αττική και ιδιαίτερα την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και λοιπές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα έχει καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς την κορυφή, οπότε στην υπόλοιπη Ελλάδα «τρέχουν» πλέον με μεγαλύτερη ταχύτητα.
● Τέλος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται πλέον (το 2024) στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις στα παλαιά οφείλονται στα κυβερνητικά προγράμματα «Σπίτι μου», που αύξησε τη ζήτηση, επομένως και τις τιμές, σε κατηγορίες παλαιών διαμερισμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας