Μοιάζει πλέον με εμπεδωμένη τάση: ο ελληνικός πληθωρισμός έχει «κολλήσει» στο επίπεδο του 3% και μάλιστα η απόσταση που τον χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διευρύνεται. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο ο ελληνικός Ενιαίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε σε 3% ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε σε 2,3%. Ο ελληνικός ΕνΔΤΚ μειώθηκε οριακά κατά 0,1 μονάδα (από 3,1% τον Ιανουάριο), ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,2 μονάδα (από 2,5%).
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός ΕνΔΤΚ έχει «κολλήσει» στην περιοχή του 3% τους τελευταίους 5 μήνες, συν πλην 0,1%. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ήταν 3,1%, τον Οκτώβριο 3,1%, τον Νοέμβριο 3,0%, τον Δεκέμβριο 2,9%, τον Ιανουάριο 3,1% και τον Φεβρουάριο 3,0%.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός ΕνΔΤΚ είναι σταθερά τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα πάνω από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Τον Σεπτέμβριο η διαφορά ήταν 1,4%, τον Οκτώβριο ήταν 1,1%, τον Νοέμβριο 0,8%, τον Δεκέμβριο 0,5%, τον Ιανουάριο 0,6% και τον Φεβρουάριο 0,7%.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλα τα «παλιά» μέλη της ευρωζώνης. Υψηλότερο πληθωρισμό από τον ελληνικό έχουν μόνο 3 χώρες της ευρωζώνης, που είναι χώρες της διεύρυνσης: η Κροατία, η Εσθονία και η Σλοβακία. Σε επίπεδο Ε.Ε., πρέπει να προσθέσουμε τις Βουλγαρία, Λετονία και Πολωνία.
Οσον αφορά τη συμβολή στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, οι βασικές συνιστώσες είναι:
● Οι υπηρεσίες: τον Φεβρουάριο είχαν θετική συμβολή 1,6 εκατοστιαία μονάδα. Είναι πλέον η βασική πληθωριστική «εστία».
● Τα τρόφιμα: η συνιστώσα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός είχε θετική συμβολή 0,52 μονάδα (από 0,45 τον Ιανουάριο).
● Επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός: συνέβαλε με 0,39 μονάδα (0,39 και τον Ιανουάριο).
● Η ενέργεια: μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο είχε αρνητική συμβολή (δηλαδή συνέβαλλε πτωτικά), αλλά από τον Δεκέμβριο συμβάλλει ξανά θετικά, έστω και οριακά (0,1 μονάδα τον Φεβρουάριο).
Πέρα από την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, πληθωρισμός σε αυτό το ύψος (περί το 3%) είναι κοινωνικό πρόβλημα, διότι συντηρεί την ακρίβεια σε υψηλά επίπεδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας