Ενα SOS για το Ταμείο εφάπαξ παροχών των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιρειών (ΤΑΥΦΕ), το οποίο ως καθολικός διάδοχος τριών ταμείων Πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης που λειτουργούσαν στον ίδιο κλάδο ως ΝΠΔΔ (των ΤΠΥΦΕ, ΤΑΠΙΤ και ΤΕΑΥΦΕ), ενώ είναι υποχρεωτικής ασφάλειας και ανήκει στον πρώτο πυλώνα, εξαιτίας των διατάξεων του νόμου 5078/2023 (γνωστού και ως νόμου Τσακλόγλου, για τα επαγγελματικά ταμεία) οδηγείται σε κατάρρευση με τον εκφυλισμό των παροχών του, ήταν αυτό που εξέπεμψε η χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Σημαντικές παρουσίες, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Παναγιώτης Αλεξάκης, ομ. καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του Χ.Α., ο Αγγελος Στεργίου, καθηγητής Δικαίου της Κ.Α. της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΔΑ Γαβριήλ Αμίτσης καθώς και αξιόπιστοι εμπειρογνώμονες εξήγησαν τις δραματικές και ακατανόητες ως προς τη στόχευσή τους επιπτώσεις του Ν. 5078/23 στη χρηματοδοτική βιωσιμότητα του Ταμείου, το οποίο εξομοιώνεται φορολογικά με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα.
Διφυές
Στην ημερίδα, η οποία επικέντρωσε στη συμβολή του ΤΑΥΦΕ στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της συμπληρωματικής κοινωνικής ασφάλισης, παρουσιάζοντας, όπως τόνισε ο εμπειρογνώμονας οικονομικών δρ Β. Μπέτσης, «τις προκλήσεις ισόρροπης λειτουργίας του πρώτου πυλώνα (δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση) και του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής προστασίας (προαιρετική επαγγελματική ασφάλισης), αναδείχτηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις της νομοθετικής ρύθμισης που οδηγεί στην κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ, καθώς από την 1.1.2026 η υπαγωγή στην ασφάλιση των εκ μετατροπής αλληλοβοηθητικών Ταμείων θα είναι προαιρετική.
Το ΤΑΥΦΕ, το οποίο χορηγεί εφάπαξ στα μέλη του, «αποτελεί ένα διφυές νομικό πρόσωπο, ιδιωτικό μεν, αλλά λειτουργεί ως φορέας κοινωνικής ασφάλισης που υποκαθιστά το δημόσιο σύστημα», εξήγησε ο καθηγητής Στεργίου, θα οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση με τον εκφυλισμό των παροχών του.
«Θα αναγκαστεί να προβεί σε νέες επώδυνες οριζόντιες μειώσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 38% επιπρόσθετα της μείωσης κατά 63,91% του Ν. 4093/2012 που είχε εφαρμοστεί το 2013 στην περίοδο των μνημονίων», πρόσθεσε ο κ. Μπέτσης. Στον βαθμό που θα μετατραπεί σε μη υποχρεωτικής ασφάλισης, χάνει αυτομάτως και τη δυνατότητα άντλησης σταθερών πόρων αφού «οι εισφορές των ασφαλισμένου υπέρ του ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ παρακρατούνται υποχρεωτικά από τους εργοδότες τους κατά την καταβολή των αποδοχών των ασφαλισμένων και αποδίδονται από αυτούς στο Ταμείο εντός τριάντα ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο αντιστοιχούν οι αποδοχές», σημείωσε η νομικός Φωτεινή Μαρίνη, τονίζοντας ότι ο νομοθέτης προωθεί μια συνολική αναθεώρηση των πηγών χρηματοδότησης του ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ (καταργώντας τις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων) που δεν τεκμηριώθηκε -πριν από την ψήφιση του νόμου- από τα πορίσματα σχετικών μελετών. Στην πράξη, η απόπειρα του νομοθέτη να εντάξει το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ στο ρυθμιστικό πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικής προστασίας, δηλαδή στην προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, «παραβλέπει ότι η παρ. 5 του άρθρου 22 του Συντάγματος προστατεύει την κοινωνική ασφάλιση ως θεσμική εγγύηση των εργαζομένων που δεν μπορεί να εκχωρηθεί νόμιμα σε καθεστώτα του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα συνταξιοδοτικής προστασίας και δημιουργεί θέματα συμβατότητας του Ν. 5078/2023 με το θεσμικό κεκτημένο της Ε.Ε. και ειδικότερα την Οδηγία 2016/2341».
Η διαχείριση θεμάτων που φαίνονται τεχνικά είναι διαχείριση θεμάτων βαθύτατα αξιακών, θεσμικών. Θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης κάθε προβληματισμού, επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως παρά τη σημασία της συμπληρωματικής ασφάλισης, παραμένει αναντικατάστατος ο χαρακτήρας του πρώτου πυλώνα. «Ο πυλώνας της δημόσιας ασφάλισης επιτρέπει να συνδέει τα κοινωνικα ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά εργαλεία και ταυτόχρονα να γίνουν παρεμβάσεις που έχουν μεγάλη σημασία και επιρροή στο δημοκρατικό αποτέλεσμα και στο ταυτοτικό αποτέλεσμα», σημείωσε, αναδεικνύοντας τη σημασία παραμονής του ΤΑΥΦΕ στον πρώτο πυλώνα.
Μιλώντας για τη σύνδεση της προστασίας της κοινωνικής ασφάλισης με το δημογραφικό συζητάμε «για ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής συμπερίληψης, για ένα πρόβλημα δημοκρατίας», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αλλά ποια πρέπει να είναι η διαχείριση των αποθεματικών του πρώτου πυλώνα;
«Ούτε ένα ευρώ ασφαλιστικών εισφορών δεν πρέπει να εξαιρείται της επαγγελματικής διαχείρισης, σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα», επισήμανε ο Παναγιώτης Αλεξάκης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του Χ.Α.
Στέρηση αποδόσεων
Μάλιστα στην ομιλία του, αναφερόμενος σε ένα απόσπασμα από το έργο το έργο του Χρήστου Π. Νούνη «Το Οικοσύστημα της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα» (σελ. 135, εκδόσεις Παπαζήση) έσπευσε να θυμίσει ότι η ελαττωματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στέρησε αποδόσεις που θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετικά μεγάλη ωφέλεια και στα δημόσια οικονομικά και θα υπερέβαιναν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Αλλωστε, όπως αναφέρει ο Χρ. Νούνης στο βιβλίο του, «το 2002 η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προσέγγιζε το 11,2% του ελληνικού ΑΕΠ και τα αποθεματικά τους σε ονομαστικές τιμές άγγιζαν τα 18,10 δισ. ευρώ, με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται στα 162,09 δισ. ευρώ. Εάν το σύνολο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων τοποθετούνταν και επενδυόταν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών οργανισμών την περίοδο των 21 ετών στην οποία κατεγράφη σωρευτική απόδοση 102%, η σωρευτική κεφαλαιακή επίδοση που θα κατέγραφαν θα προσέγγιζε τα 36,56 δισ. ευρώ ή θα απέφερε υπεραξία 18,46 δισ. ευρώ των κεφαλαίων. Στην πράξη η υπεραξία αυτή υπερβαίνει και τη μέση ετήσια κρατική επιχορήγηση, ύψους 15,68 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για παροχή συντάξεων κατά την περίοδο 2009-2022».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας