Σοβαρές αστοχίες στις κυβερνητικές προβλέψεις αλλά και προβλήματα στη σύνθεση των συνιστωσών του ΑΕΠ διαπιστώνει το Ινστιτούτο ΕΝΑ σε ανάλυσή του με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2024. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024 αστόχησαν σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ, με τις πραγματοποιήσεις να είναι αρνητικές έως πολύ αρνητικές σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την ιδιωτική κατανάλωση.
Προβλέψεις
Οσον αφορά τις κυβερνητικές προβλέψεις (του προϋπολογισμού 2024 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2023), αυτές αστόχησαν σε όλες τις περιπτώσεις:
● Η δημόσια κατανάλωση αντί για αύξηση 0,4% κατέγραψε μείωση 4,1%. Αυτή η θεαματική αστοχία οφείλεται στη σταθερή κυβερνητική επιλογή να «χτίζει» πρωτογενή υπερπλεονάσματα όχι μόνο με τα φορολογικά υπερέσοδα, αλλά και με συστηματικές και μεγάλου ύψους περικοπές δαπανών σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
● Οι επενδύσεις αντί, σύμφωνα με την πρόβλεψη, να αυξηθούν κατά 6,7%, αυξήθηκαν κατά 4,5% – παρά το γεγονός ότι το 2024 ήταν (ή έπρεπε να είναι) έτος ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
● Στις εξαγωγές, η αστοχία των προβλέψεων ήταν επίσης θεαματική: αντί για αύξηση 5,4% (βάσει της πρόβλεψης του προϋπολογισμού), καταγράφηκε αύξηση μόλις 1%. Στον αντίποδα, οι εισαγωγές, που επιδρούν αρνητικά στο ΑΕΠ, αυξήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις: 5,5%, έναντι πρόβλεψης 4%.
Την κατάσταση «έσωσε» η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε επίσης πάνω από τις προβλέψεις: 2,1% αντί 1,7%. Αυτή η αστοχία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αρνητικές αστοχίες, ήταν αρκετή για να σηκώσει συνολικά το ΑΕΠ οριακά πάνω από τις προβλέψεις, στο 2,3% έναντι πρόβλεψης για 2,2%.
Συνιστώσες
Τελικά, ποια ήταν η θετική συνεισφορά συνιστωσών του ΑΕΠ στην οριακή αύξησή του πάνω από την πρόβλεψη στο 2,3%;
● Η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,7%.
● Η μεταβολή των αποθεμάτων κατά 3,2% – μια θεαματική συνεισφορά. Πρόκειται για δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών που δεν αυξάνουν το πάγιο κεφάλαιο και επομένως δεν μπορούν να ταξινομηθούν στις επενδύσεις.
● Οι επενδύσεις κατά 0,7 μονάδα – πολύ χαμηλή συνεισφορά σε σχέση με τα αποθέματα και την ιδιωτική κατανάλωση.
● Οι εξαγωγές κατά 0,4% – επίσης πολύ χαμηλή συνεισφορά.
Στον αντίποδα, αρνητικά συνεισέφεραν:
● Η δημόσια κατανάλωση κατά 0,8 μονάδα.
● Οι εισαγωγές, κατά 2,4 μονάδες.
Επανερχόμενοι στο ζήτημα της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις, πίσω από αυτήν κρύβεται μια διπλή αστοχία στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που αυτή τη φορά είναι θετική (όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και όσον αφορά τη συμβολή της στην αύξηση του ΑΕΠ):
● Η δαπάνη για μισθούς (αμοιβές εξαρτημένης εργασίας) αυξήθηκε στο 35%, έναντι πρόβλεψης 34,4%.
● Τα κέρδη (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μικτό εισόδημα) μειώθηκαν σε 50,2 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 51,4 μονάδες.
Το μερίδιο του κράτους (φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών μείον τις επιδοτήσεις), αντί πρόβλεψης για 14,2 μονάδες, ανήλθε σε 14,7 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το μερίδιο των μισθών ήταν 36,8%, το μερίδιο των κερδών 48,3% και το μερίδιο του κράτους 14,8%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας