Κώδικα Δεοντολογίας που υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της παραπλάνησης των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ και στις εμπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Κάνουμε ένα ακόμη βήμα, βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των παραπλανητικών και ψεύτικων εκπτώσεων» δήλωσε μετά από μήνες συνομιλιών με τους εκπροσώπους των αλυσίδων υπεραγορών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιομηχανικών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ).
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ακόμα μία συμφωνία επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία δεν κομίζει κάτι καινούργιο παρότι διαφημίστηκε από τον ίδιο ως ένα νέο «όπλο» στη διαρκή μάχη για τη σταθεροποίηση των τιμών στα είδη διατροφής και τα βασικά είδη διαβίωσης.
Στις ερωταπαντήσεις του υπουργείου και στο «Τι αλλάζει στην αγορά με τον Κώδικα Δεοντολογίας;» αναφέρεται ότι οι έμποροι θα πρέπει πλέον κατά την ανακοίνωση μείωσης τιμής να θεωρούν ως αρχική τιμή επί της οποίας γίνεται η έκπτωση τη «χαμηλότερη τιμή στην οποία προσφερόταν το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες». Αυτό προέβλεπαν, όμως, και ο Κώδικας Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής, τον οποίο είχε υπογράψει τον Απρίλιο του 2023 ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, και το άρθρο 3 του νόμου 5111 του 2024 με το οποίο εισήχθη νέο άρθρο (9) στον νόμο 2251/1994 ενσωματώνοντας σχετικό άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/6/ΕΚ.
Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου απαντούν στην «Εφ.Συν.» πως «ο Κώδικας μετεξελίσσεται διαρκώς με νέα παραδείγματα και νέες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες είτε δεν είχαν περιληφθεί σε αυτόν, είτε διαμορφώθηκαν μετά την έκδοση του Κώδικα, είτε δεν ήταν σαφές ότι εμπίπτουν στο άρθρο 9. Πολλές φορές η αγορά προσπαθεί να παρακάμψει τη νομοθεσία εφαρμόζοντας μια άλλη τακτική μάρκετινγκ από αυτή που εφάρμοζε πριν. Ολες αυτές οι πρακτικές συγκεντρώνονται, κατονομάζονται και έτσι οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι πια απαγορεύονται».
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται έξι παραδείγματα παραπλανητικών πρακτικών και υπενθυμίζεται πως, εάν διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας έως 3.000.000 ευρώ.
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν το «μάρμαρο»
«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Είναι κοροϊδία. Πού είναι η Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή; Πού είναι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς; Μας εξοργίζουν πολύ όλα αυτά ως καταναλωτές. Ο υπουργός έθεσε το ερώτημα στις πολυεθνικές (σ.σ. ΕΣΒΕΠ) με τους οποίους συναντήθηκε: “Γιατί θεωρείτε τη χώρα μας μπανανία και πουλάτε ακριβότερα από 30 ή έως 300% τα προϊόντα σας σε σχέση με τη Γερμανία;”» διερωτάται μέσω της «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, η οποία καλεί σε μποϊκοτάζ ενάντια στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια και στην απληστία των αλυσίδων, των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών, την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου.
Αντίθετα, ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «εμπλουτισμό» του Κώδικα αλλά συμφώνησε ότι αυτός αφορά την επικοινωνία για την τιμή και όχι την τιμολόγηση. «Δεν μπορεί ένα προϊόν να βρίσκεται συνεχώς σε προσφορά όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η κανονική του τιμή δεν είναι η αναγραφόμενη, αλλά η χαμηλότερη που προκύπτει από τις συνεχείς εκπτώσεις. Ο νέος Κώδικας θέτει χρονικό όριο στις προωθητικές ενέργειες» πρόσθεσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, δήλωσε πως στη βιομηχανία τροφίμων «κάθε εταιρεία προσπαθεί να συγκρατήσει ό,τι μπορεί. Ουσιαστικά τρώμε από τις σάρκες μας για να συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτη» είπε σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του υπουργού για μείωση του μεσοσταθμικού κέρδους, ώστε να μην επιτραπούν νέες ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων.
Στις διαβουλεύσεις δεν συμμετείχε καμία από τις καταναλωτικές ενώσεις, που δέχονται σωρηδόν καταγγελίες από πολίτες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ορισμένες από αυτές που έφτασαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ από την αρχή του έτους: «Πουλάει μέρος προσφοράς, που αναγράφεται στην ετικέτα της σοκοφρέτας, 80 λεπτά». «Αγόρασα ζυμαρικά μάρκας σε συσκευασία των δύο πακέτων σε προσφορά 40% με 2,97 ευρώ, γιατί τελικά η έκπτωση θα γινόταν αν αγόραζα και δεύτερη ίδια συσκευασία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται πουθενά και δεν μου το είπαν στο ταμείο… Η ίδια έκπτωση υπήρχε και στις μονές συσκευασίες με την ίδια προϋπόθεση». «Ενώ ανέφεραν στην ιστοσελίδα λόγω Τσικνοπέμπτης μπιφτέκια 1+1 δώρο, όταν πήγα να τα αγοράσω μου ανέφεραν ότι αυτό ισχύει μόνο για online παραγγελίες, κάτι που δεν αναγραφόταν πουθενά αλλά το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι σε τηλεφωνική επικοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας