Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο κατέγραψε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών σε αντίθεση με τη βελτίωση του σχετικού δείκτη στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα που μας πέρασε αποτυπώνει τη μείωση του συνολικού δείκτη στις 106,9 από τις 108,6 μονάδες στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να φτάνει στα επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του 2024.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, η υποχώρηση αποδίδεται στην ενίσχυση των αρνητικών προβλέψεων για την απασχόληση και το πρόγραμμα εργασιών στις κατασκευές (μόλις το 14% διατυπώνει αισιοδοξία για το επόμενο τρίμηνο), καθώς και στην έντονη υποχώρηση των θετικών εκτιμήσεων για την κατάσταση των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών, όπου εξασθένησαν ήπια οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε «Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία» εμφανίζει ενίσχυση στις 120,7 (από 112,3) μονάδες, αλλά μείωση στις «Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες», στις 106,6 (από 113,2 μονάδες τον Ιανουάριο και 123,4 πριν από ένα έτος) και στις «Χερσαίες Μεταφορές», στις 84,7 (από 103,1) μονάδες.
Σε «σκοτσέζικο ντους» παραπέμπει η εικόνα που δίνει ο ΙΟΒΕ για τον νευραλγικό τομέα του λιανεμπορίου, καθώς καταγράφει αισιοδοξία στους περισσότερους κλάδους του και ήπια βελτίωση των προσδοκιών μετά την έντονη εξασθένησή τους τον Ιανουάριο.
Λιανεμπόριο
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται αμετάβλητο και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να βελτιώνονται σημαντικά.
Σε κάθε περίπτωση τα νοικοκυριά παραμένουν σταθερά απαισιόδοξα με μικρές μεταβολές από έντονη δυσαρέσκεια σε ηπιότερη, είτε για τα στενά οικονομικά τους, είτε ευρύτερα για την οικονομία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-42 μονάδες) παρουσιάζει τους Ελληνες ως τους περισσότερο απαισιόδοξους στην Ε.Ε. με διαφορά από τους δεύτερους (Εσθονία: -37,7).
Στον κλάδο της βιομηχανίας παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση προσδοκιών λόγω της ενίσχυσης των προβλέψεων της παραγωγής τους προσεχείς μήνες, όπως και στην Ενωση. Ομως, το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ενισχύθηκε ελαφρά.
Το Ινστιτούτο σχολιάζει πως οι κύριες τάσεις της εγχώριας οικονομίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες επηρεάζονται περισσότερο από επιμέρους συγκυριακά κλαδικά χαρακτηριστικά, ενώ εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο έντονων αναταράξεων στο ευρωπαϊκό και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας