Αυξήσεις που κυμαίνονται από 3% έως 5% προτείνει, για τον νέο κατώτατο μισθό, το Κέντρο Προγραμματισμού και Κοινωνικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), οριοθετώντας με αυτά τα ποσοστά και την οροφή των αυξήσεων που μπορεί να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η πρόταση του ΚΕΠΕ με την οποία ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέλθει στο ύψος των 871,50 ευρώ (μεικτά), από τα 830 ευρώ ευρώ που είναι σήμερα, βασίζεται στην εκτίμηση ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2025 δεν θα υπερβεί το 2,5%.
Με δεδομένη, ωστόσο, τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια (έκφραση της οποίας ήταν και οι πρόσφατες συγκλονιστικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη) και την αναζήτηση ενός νέου κυβερνητικού αφηγήματος που μπορεί να ανακόψει την όποια συνέχισή της, ουδείς θα απέκλειε ακόμη και υψηλότερες αυξήσεις στα κατώτατα όρια με τα οποία αμείβονται περίπου 580.000 εργαζόμενοι.
Ενα δεύτερο ερώτημα είναι ποια ή ποιος θα εισηγηθεί τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο.
Την ώρα που το σενάριο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, τίποτε δεν προδικάζει ότι η νυν υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, θα κλείσει χρόνο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα την ώρα που άρχιζε να συνηθίζει την ιδέα να βελτιώσει το σκληρό προφίλ που τη συνοδεύει από το Παιδείας και το Εσωτερικών, με την αναθέρμανση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αναθέρμανση που θα μπορούσε να επιτευχθεί ίσως με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι τα τέλη του ’25 με αλλαγές στο συλλογικό εργατικό δίκαιο, τη θέσπιση κινήτρων για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που είναι στο ψυγείο και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Πρόκειται για τον περίφημο «οδικό χάρτη» με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο 80%.
Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Οι εργοδότες, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, δεν έχουν καμία διάθεση να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν πιέζονται από κανέναν και από καμία κύρωση, ενώ οι διατάξεις που θεσπίστηκαν από τους πρώην υπουργούς Εργασίας για εγγραφή και των εργοδοτών στο ειδικό μητρώο ώστε να διαπιστώνεται εάν κάποια εργοδοτική οργάνωση αντιπροσωπεύει το 51% του κλάδου ώστε να αποκτά υποχρεωτικό χαρακτήρα και να επεκτείνεται σε όλους μια ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική σύμβαση απλώς δεν εφαρμόζονται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας