Σε μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στην πρώτη της συνεδρίαση για το 2025. Επομένως, το βασικό επιτόκιο (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 2,75%.
Προφανώς, η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση επιτοκίων υπό τον φόβο της ύφεσης που πλανάται στην Ευρώπη. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να κινηθεί δραστικά, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά (για τα δεδομένα της Ε.Ε.) επίπεδα. Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ ενδεχομένως προχωρήσει και σε άλλες τρεις ανάλογες κινήσεις εντός του 2025.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως σημείωσε, η ομόφωνη απόφαση για μείωση των επιτοκίων ελήφθη καθώς η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ίδια ωστόσο απέφυγε να δώσει κάποιο στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό εξαιτίας της σημαντικής και πιθανώς αυξανόμενης αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ θα έχει πετύχει τον στόχο της για μείωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 2%.
Όπως εξήγησε οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο σε διατηρήσιμη βάση. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, όπως είπε, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται με σημαντική καθυστέρηση στην προηγούμενη έντονη άνοδο του πληθωρισμού. Αλλά, όπως αναμενόταν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.
«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο ύφεσης
Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάκαμψης της οικονομίας η επικεφαλής της ΕΚΤ μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εξέλιξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, υποστήριξε ότι παραμένουν κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δυναμική της οικονομίας.
Όπως ανέφερε, «ο κατακερματισμός του διεθνούς εμπορίου θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ με την εξασθένιση των εξαγωγών και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η μείωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να εμποδίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις από το να ανακάμψουν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί από τις γεωπολιτικές κινδύνους, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και να επιβαρύνουν περαιτέρω την παγκόσμια εμπόριο». Επίσης συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιδράσεις τής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, στο έδαφος της οποίας παραμένουμε, διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ερωτηθείσα για το επίπεδο του λεγόμενου «ουδέτερου επιτοκίου» προς τα οποίο θα πρέπει να συγκλίνει το βασικό επιτόκιο (καταθέσεων) της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ παρέπεμψε σε ανάλυση η οποία θα δημοσιευτεί στις 7 Φεβρουαρίου.
Σχολιάζοντας την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας να συμπεριλάβει το bitcoin στα αποθεματικά της η Κρ. Λαγκαρντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το bitcoin δεν θα μπει στα αποθεματικά καμίας εκ των Κεντρικών Τραπεζών που μετέχουν στο Ευρωσύστημα καθώς όπως εξήγησε τα αποθεματικά θα πρέπει να είναι ασφαλή και να μην υπάρχουν σκιές για αυτά οι οποίες να αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2024 η ΕΚΤ προχώρησε σε τέσσερεις ισόποσες μειώσεις των επιτοκίων της κατά 1% αθροιστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας