Τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024 επιβεβαίωσαν απλώς τα προσωρινά, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ (έναντι 2,5% του ΑΕΠ, που είναι η αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2025).
Το δεδομένο αυτό προκάλεσε εύλογες σκέψεις για αξιοποίηση του υπερ-πλεονάσματος και αρθρογραφία περί γενναιόδωρων παροχών από την κυβέρνηση προς τη «μεσαία τάξη» (μείωση φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, «μπόνους» στις συντάξεις που έχουν χαμηλή προσωπική διαφορά κ.λπ.). Ταυτόχρονα, το ζήτημα της δίκης για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα γεννά ανησυχίες για το ενδεχόμενο θετικής απόφασης, που θα επιβαρύνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών για παραγωγή πρωτογενών υπερ-πλεονασμάτων, πάνω από στόχους που ήταν ήδη υψηλοί, έχει ήδη βάλει ψηλά τον πήχη της δημοσιονομικής απόδοσης. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει αυτή τη δημοσιονομική υπεραπόδοση και θα αντιδράσουν «ψυχρά» όταν τα υπερ-πλεονάσματα δεν θα είναι εφικτά. Αυτό γεννά για την κυβέρνηση την ανάγκη να «ξορκίσει την παροχολογία», για να μην εγκλωβιστεί σε μια δυναμική που θα αμφισβητήσει τη στρατηγική των υπερ-πλεονασμάτων. Επιπλέον, η πολιτική στρατηγική πίεσης στο ΠΑΣΟΚ να μην «αλληθωρίζει» προς τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου που ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του χαρακτηρίζει «δραχμιστές» απαιτεί επίδειξη «δημοσιονομικής σύνεσης».
Ετσι, με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, το υπουργείο Οικονομικών «αποτάσσεται τον σατανά» των νέων παροχών, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν εντός των ορίων που προβλέπουν οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες και χωρίς να “ξεφεύγουν” των δημοσιονομικών ορίων που έχουν συμφωνηθεί τροφοδοτώντας νέα ελλείμματα. Οσα γράφονται ή λέγονται το τελευταίο διάστημα για νέες παροχές, με υπέρογκο πολλές φορές δημοσιονομικό κόστος, δεν ευσταθούν και δεν λαμβάνουν υπόψη τόσο τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας όσο και τους κανόνες που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που καθορίζουν ετήσια όρια για τις αυξήσεις δαπανών. Το ίδιο ισχύει και για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε νέες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και μάλιστα τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούν στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα εντείνεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Εφόσον η προσπάθεια αυτή πετύχει όπως πιστεύουμε, τότε οι όποιες επιπλέον μειώσεις φόρων, εντός πάντα των δημοσιονομικών ορίων, θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να μη στέκονται σε φήμες και όσους υπόσχονται “λεφτόδεντρα”».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας