Νέες επίμονες πληθωριστικές εστίες οδηγούν σε νέα αυξητική τάση τον πληθωρισμό: αυτό είναι το συμπέρασμα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Δεκέμβριο του 2024. Ο πρώτος αυξήθηκε κατά 2,9% και ο δεύτερος κατά 2,6% τον Δεκέμβριο, αμφότεροι σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Αφού, λοιπόν, ο εθνικός ΔΤΚ σταθεροποιήθηκε επί δύο μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο) στο 2,4%, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 2,6%. Σταθεροποίηση και νέα άνοδος είναι το χαρακτηριστικό και του Εναρμονισμένου ΔΤΚ της ευρωζώνης για τους τελευταίους μήνες, με τον ελληνικό πληθωρισμό να είναι σταθερά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό περισσότερο από μισή εκατοστιαία μονάδα.
Η νέα αυξητική τάση του πληθωρισμού οφείλεται πλέον σε δύο «εστίες»: στις υπηρεσίες και (ξανά) στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων (κατά κύριο λόγο, του φυσικού αερίου).
Συγκεκριμένα, οφείλεται στις αυξήσεις των δεικτών κατά:
● 1,7% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
● 6,2% σε «Ενδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
● 5,9% σε «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
● 3,7% σε «Στέγαση», λόγω αύξησης τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
● 3,8% σε «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
● 3,6% σε «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά.
● 2,6% σε «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
● 2,6% σε «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
● 1,9% σε «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
● 1,2% σε «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
Στο τελικό αποτέλεσμα επέδρασαν επίσης οι μειώσεις δεικτών κατά:
● 0,3% σε «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, πουλερικά, κατεψυγμένα θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λοιπά τρόφιμα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια νωπά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
● 1,1% σε «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.
Ο υποτιμημένος Εναρμονισμένος Δείκτης
Ο ελληνικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ είναι τους τελευταίους μήνες σταθερά 0,3 έως 0,5 εκατοστιαία μονάδα πάνω από τον εθνικό. Αυτή η διαφορά προβληματίζει, καθώς ο Εναρμονισμένος Δείκτης έχει καταρτιστεί με ενιαία ευρωπαϊκή μεθοδολογία έτσι ώστε να αποτελεί βάση σύγκρισης του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ποιος από τους δύο δείκτες, εθνικός ή εναρμονισμένος, αποδίδει καλύτερα την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων;
Οπως διευκρινίζει η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ, «χαρακτηριστικό γνώρισμα των ΕνΔΤΚ είναι ότι καταρτίζονται σύμφωνα με μια σειρά τεχνικών μέτρων, όπως αυτά ορίζονται από τους σχετικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κυριότερα από αυτά είναι: η χρησιμοποίηση ενιαίας ταξινόμησης των ειδών (ECOICOP), η επιλογή του τύπου υπολογισμού των ατομικών δεικτών, η γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη συνόλου χώρας, η κάλυψη των ειδών και η κατάρτιση συγκεκριμένων υποδεικτών, οι ελάχιστες προδιαγραφές για την τιμοληψία και τη δειγματοληψία, οι προσαρμογές λόγω ποιοτικών διαφορών των ειδών, η ενιαία αντιμετώπιση των τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, καθώς, επίσης, το κοινό έτος αναφοράς (2015=100,0) και οι αναδρομικοί υπολογισμοί στοιχείων από τον Ιανουάριο 1996 και εξής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας