Στην Ελλάδα της Ε.Ε. των 27 οι γυναίκες έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο και μάλιστα ανηφορικό για να εξασφαλίσουν ίσες αμοιβές για την ίδια ή και για ακόμη πιο αποτελεσματική εργασία από τους συναδέλφους τους.
Οι μισθολογικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα είναι τεράστιες, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει επαρκώς και την απλήρωτη εργασία που πολλές φορές κάνει μια γυναίκα στον τομέα φροντίδας των γονέων και των παιδιών. Αυτό το κοινότοπο συμπέρασμα αποτυπώθηκε στατιστικά από την ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία έρευνά της για τη διάρθρωση και την κατανομή των αμοιβών το 2022. Η έρευνα εντοπίζει τεράστιες αποκλίσεις, οι οποίες συνδέονται και με τη... χρόνια ασθένεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η μεγαλύτερη ψαλίδα στις αμοιβές, που φτάνει έως και το 40,5%, εντοπίζεται στον κλάδο του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, στον οποίο για μεν τους άνδρες οι μέσες μικτές αποδοχές ανέρχονται σε 26.851 ευρώ, για δε τις γυναίκες στο ποσό των 19.108 ευρώ. Η δεύτερη μεγάλη μισθολογική απόκλιση σημειώνεται στη Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας με 37%, ενώ στη Μεταποίηση η μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα φτάνει το 30%.
Τα υψηλότερα εισοδήματα από αμοιβές εντοπίζονται στους κλάδους Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων, όπου η μέση ετήσια αμοιβή για τους άνδρες ανέρχεται σε 40.086 ευρώ και 32.078 για τις γυναίκες, και στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων, με 38.867 για τους άνδρες και 32.249 ευρώ για τις γυναίκες.
Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, τις υψηλότερες αποδοχές για το 2022 απέσπασαν οι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών και καταγράφονται στον κλάδο των Ορυχείων και Λατομείων.
Ομως, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών απασχολούνται στον κλάδο της Εκπαίδευσης.
Μεγάλες διαφορές
Για τους πτυχιούχους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ, οι υψηλότερες αποδοχές βρίσκονται στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων, ενώ οι χαμηλότερες στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας. Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου/ΙΕΚ οι υψηλότερες αποδοχές καταβάλλονται στον κλάδο Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες αποδοχές στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας.
Αναφορικά με την κατάταξη των εργαζομένων κατά ατομικό επάγγελμα, υψηλότερες αποδοχές για το 2022 καταβλήθηκαν στα ανώτερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη, ενώ ακολουθούν οι κάθε είδους επαγγελματίες, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί.
Οσον αφορά τους απασχολούμενους με θέση ευθύνης, για το 2022 αυτή καταλαμβάνεται από άνδρες σε ποσοστό 57,3%, με πρώτη την ηλικιακή ομάδα 36-54 ετών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας