Στο 2,1% του ΑΕΠ ήταν η αρχική πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2024 (Εκθεση βιωσιμότητας χρέους Δεκέμβριος 2023). Στη συνέχεια, όμως, αναθεωρήθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ και με την κατάθεση του προϋπολογισμού έγινε 2,5% του ΑΕΠ. Την περίοδο της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών δημοσιοποιούσε περιχαρής την εκτίμησή του ότι τελικά θα κλείσει πάνω από το 2,5%.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο 11μηνο του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,3 μονάδα του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο του 2,5%. Αλλά πώς; Με μερικές γενναίες περικοπές δαπανών…
Μην τάζεις σε άγιο και σε παιδί, λέει μια παροιμία. Εν προκειμένω, θα μπορούσαμε να την παραφράσουμε ως εξής: Μην τάζεις σε παιδί, σε άγιο και… στις αγορές.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δείξει αν το υπουργείο Οικονομικών θα προτιμήσει να «κλέψει» τους φορολογούμενους με ένταση των περικοπών στις δαπάνες στο «φίνις» του δημοσιονομικού έτους, για να εκπληρώσει το τάμα του για υπερ-πλεόνασμα στις αγορές –μέρες που ’ρχονται.
Αν επαληθευτούν οι προθέσεις του υπουργείου να εκπληρώσει το τάμα προς τις αγορές για υπερ-πλεόνασμα πάνω από 2,5% του ΑΕΠ, θα πάμε για υπερ-πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ –προς αποθέωση της «διπλωματίας των υπερ-πλεονασμάτων».
Με τον… ιδρώτα των περικοπών
Για το 11μηνο του έτους, λοιπόν, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 12.012 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 9.912 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση-υπερπλεόνασμα 2.100 εκατ. ευρώ. Από αυτό, το υπουργείο μάς καλεί να αφαιρέσουμε 206 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Οκτωβρίου (έκτακτη εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και να προσθέσουμε στις δαπάνες 432 + 788 εκατ. ευρώ ετεροχρονισμένες δαπάνες για πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων και μεταβιβάσεις προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν προϋπολογιστεί για το 2024.
Υστερα από αυτά, όμως, παραμένει υπερ-πλεόνασμα 674 εκατ. ευρώ (περίπου 0,3% του ΑΕΠ).
Αν προσέξουμε όμως καλύτερα τις πραγματοποιήσεις σε έσοδα και δαπάνες, διαπιστώνουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει ύστερα από μερικές γενναίες περικοπές:
● Στις επιστροφές φόρων: -124 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (6.576 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 6.700 εκατ. ευρώ).
● Στο συνολικό κονδύλι δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού: -1.779 εκατ. ευρώ (62.346 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεων 64.124 εκατ. ευρώ).
● Στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: -600 εκατ. ευρώ (7.798 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 8.399 εκατ. ευρώ).
Η κατηγορία δαπανών Επιστροφές φόρων είναι (όποτε «απαιτείται») γνωστό «αμορτισέρ» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η υποεκτέλεση στο ΠΔΕ, όμως, δεν δικαιολογείται ύστερα από 2 συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς –εκτός αν αρθεί τον τελευταίο μήνα του δημοσιονομικού έτους.
Με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον μήνα Δεκέμβριο, θα ξεκαθαρίσουν όλα. Τότε θα μάθουμε αν ο υπερβάλλων ζήλος της κυβέρνησης στη «διπλωματία των υπερ-πλεονασμάτων» θα φτάσει μέχρι του σημείου να στηρίξει το υπεσχημένο στις αγορές υπερ-πλεόνασμα με περικοπές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας