Σε περίπτωση έλλειψης φορτοεκφορτωτών, οι εργασίες από ξηράς πρόσδεσης και απόδεσης στα επιβατηγά-οχηματαγωγά των πορθμείων (ανοιχτού τύπου) μπορεί να ανατίθενται στο πλήρωμά τους - και όχι υποχρεωτικά σε πρόσωπα που έχουν λεμβουχική εμπειρία, όπως ισχύει για τα άλλα πλοία
Μια προσθήκη στην τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, που αφορά την πρόσδεση των πλοίων κατά τον κατάπλου τους στα πορθμεία της χώρας αλλά και τη λύση τους κατά τον απόπλου, προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που ζητά την άμεση κατάργησή της. Σύμφωνα με αυτή «ειδικά για τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία ανοικτού τύπου, η από ξηράς πρόσδεση και λύση αυτών δύναται κατά την κρίση του πλοιάρχου να διενεργείται και από το πλήρωμά τους». Δηλαδή η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον πλοίαρχο να στέλνει το πλήρωμα να δένει και να λύνει το πλοίο, δουλειά που μέχρι σήμερα την έκαναν εργαζόμενοι στα πορθμεία με αυτή την ειδικότητα.
Η διοίκηση της ΠΝΟ εξηγεί πώς ακριβώς συνέβη αυτή η αλλαγή: Στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 5744 (16 Οκτωβρίου 2024) κυρώθηκε η τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αριθ. 17, η οποία αφορούσε την από ξηράς πρόσδεση και απόδεση πλοίων και σκαφών και όριζε ως υπεύθυνους για την εργασία αυτή φορτοεκφορτωτές εγγεγραμμένους στο Μητρώο Β’ - Λιμένα του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών. Σε περίπτωση έλλειψης με βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής οι πιο πάνω εργασίες θα ανατίθενται σε πρόσωπα που έχουν λεμβουχική εμπειρία και είναι ασφαλισμένοι για τις εργασίες αυτές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτό λοιπόν που ήταν σωστό και νόμιμο, ήρθε να ανατραπεί με ένα νέο ΦΕΚ (14 Νοεμβρίου 2024) και αριθμό φύλλου 6284 με την εξής προσθήκη: «Ειδικά για τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία ανοικτού τύπου, η από ξηράς πρόσδεση και λύση αυτών δύναται κατά την κρίση του πλοιάρχου να διενεργείται και από το πλήρωμά τους».
Η ΠΝΟ καταγγέλλει όλη αυτή τη διαδικασία, κάνει λόγο για μεθόδευση, με την οποία, όπως υποστηρίζει, βάζουν το πλήρωμα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά των πορθμείων να πηδάει από τον καταπέλτη για να δέσει το πλοίο, πράγμα το οποίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των ναυτεργατών αλλά και την ασφάλεια του πλοίου, και χωρίς να είναι στα καθήκοντά του, ενώ ταυτόχρονα για ακόμη μια φορά μεταφέρεται στον πλοίαρχο η ευθύνη για όλη αυτή την «παράνομη διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητά τη διαγραφή της προσθήκης και απαιτεί η πρόσδεση και η απόδεση των πλοίων να γίνονται από τους εργαζόμενους του λιμανιού που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. «Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και μας έχει καταγγελθεί από το σύνολο ναυτεργατών όλων των πορθμειακών γραμμών της χώρας, θα αποτελέσει και αίτημα ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ενωση Πορθμείων για την ανανέωση και υπογραφή της ΣΣΕ» συμπληρώνει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας