Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σουπερμάρκετ- ταμείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εγκαταλείπουν το κρέας, επιστρέφουν στα όσπρια

Κατά κύριο λόγο η ακρίβεια, αλλά και οι «συνήθειες της πανδημίας» αλλάζουν τη διατροφική στρατηγική των νοικοκυριών: λιγότερο κρέας και περισσότερα όσπρια, περισσότερο έτοιμο φαγητό, μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κατ’ οίκον), λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των ελληνικών νοικοκυριών, για δύο βασικούς λόγους, με βασικότερο τον πρώτο: α) λόγω ακρίβειας, β) λόγω των -κακών κατά κύριο λόγο- συνηθειών της πανδημίας. Αυτό προκύπτει, για μία ακόμη φορά, από την ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία βασίζεται στις έρευνες οικογενειακού προϋπολογισμού της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα Διατροφής 2024 στις 16 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η έρευνα εξετάζει τις μεταβολές σε αξία και όγκο στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων ή και επιμέρους προϊόντων μεταξύ 2009 και 2023 αλλά και από το 2022 στο 2023 και βασικά της ευρήματα είναι τα εξής:

● Μειώνεται η κατανάλωση κρέατος και αυξάνεται η κατανάλωση οσπρίων.
● Μειώνεται η κατανάλωση ψωμιού.
● Μειώνεται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
● Αυξάνεται η κατανάλωση έτοιμου φαγητού.
● Αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Το πρώτο οφείλεται, για μεν τα λαϊκά νοικοκυριά στην ακρίβεια, για δε το πιο εύπορα ή πλούσια νοικοκυριά σε στροφή σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής. Η μείωση της κατανάλωσης ψωμιού οφείλεται κυρίως στη στροφή σε διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες.

Η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητα αποτέλεσμα της ακρίβειας. Η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού είναι προϊόν σύνθετων μεταβολών: και της ακρίβειας και της υπερεργασίας και των «κακών συνηθειών» της πανδημίας. Τέλος, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, που το ΙΕΛΚΑ εκτιμά ότι είναι κατανάλωση κατ’ οίκον και όχι σε καταστήματα, οφείλεται τόσο στις «κακές συνήθειες» της πανδημίας όσο και στην ακρίβεια (στο σπίτι καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες με μικρότερο κόστος).

Από το 2019 στο 2023

Η σύγκριση μεταξύ 2022 και 2023 δεν αποφέρει πολύ ουσιαστικά συμπεράσματα, αντίθετα από τη σύγκριση μεταξύ 2009 και 2023. Επίσης, πιο ουσιαστική για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση με βάση τους όγκους κι όχι τις αξίες, ιδιαίτερα μεταξύ 2022 και 2023.

Πάντως, ειδικά η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνιστά πλήγμα κατά της μεσογειακής (και υγιεινής) διατροφής...

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης τροφίμων σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν πολύ μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής και τα οποία δείχνουν:

● Μείωση της μηνιαίας κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε ψωμί και είδη αρτοποιίας να παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

● Μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση). Αύξηση παρουσιάζουν οι φυτικές πρωτεΐνες και ειδικά τα όσπρια.

● Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά. Η μείωση πιθανότατα οφείλεται σε αυξημένες τιμές και υποκατάστατα φυτικής προέλευσης.

● Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

● Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά περίπου 11% με μείωση κατά 10 κιλά λιγότερα ανά έτος φρούτα, αρκετά μικρότερη μείωση σε λαχανικά.

● Μείωση για τον καφέ κατά 15%, κάτι που ενδεχομένως να εξηγείται από την στροφή στην εστίαση.

● Αύξηση για τα αλκοολούχα ποτά, κάτι που σχετίζεται όμως με μεγαλύτερη κατανάλωση κατ’ οίκον έναντι της κατανάλωσης σε χώρους εστίασης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκαταλείπουν το κρέας, επιστρέφουν στα όσπρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας