Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία και τα διδάγματα από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, που θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο για ένα πιο υγιές, σύγχρονο και συγκλίνον με την Ευρώπη οικονομικό τοπίο, μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα «Μεταπολίτευση. Η ελληνική οικονομία, πενήντα χρόνια μετά. Αναστοχασμοί και προκλήσεις».
Περιγράφοντας το οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας την περίοδο πριν και λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως ήταν η εποχή μιας κατά μέσο όρο συγκριτικά χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ σήμερα λίγα είναι αυτά που έχουν αλλάξει από τότε. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 1974 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης της Ελλάδας ξεπερνούσε αυτό της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και ήταν υπερδιπλάσιο της Τουρκίας. Σήμερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο υπολείπεται σημαντικά έναντι των χωρών αυτών, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται σε όρους αγοραστικής δύναμης αυτό της Τουρκίας.
Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η επίγνωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα βαθύτερα αίτια της κρίσης του 2008, η επίδραση της οποίας ήταν καταστροφική, εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλό επίπεδο, καθώς δεν έγινε ποτέ κουβέντα ουσίας σε θεσμικό επίπεδο. Οπως σημείωσε, πριν από την κρίση η Ελλάδα βρισκόταν στο 77% του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης. Σήμερα, το 2024, βρίσκεται στο 60% ενώ ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 6% όταν στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
«Για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, η προσπάθεια θα είναι μεγάλη. Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία μεγεθύνεται ετησίως με ρυθμό 2% και η ευρωζώνη με 1%, τότε θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον δύο δεκαετίες να φτάσουμε ξανά το 77%. Και πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε το 100%» επισήμανε ο ίδιος.
Η μόνη διατηρήσιμη άνοδος του βιοτικού επιπέδου, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, είναι αυτή η οποία βασίζεται στη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την υλοποίηση τολμηρών και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την Παιδεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη κλπ. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να σταματήσει να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας