Τα 7,9 δισ. ευρώ αγγίζουν οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω 23.713 ρυθμίσεων που προέκυψαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και οι ρυθμίσεις αυτές είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις 8.800 ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές 3,26 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την ουσιαστική μείωση του ιδιωτικού χρέους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες και servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία πενταετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος τόσο των νέων αιτήσεων όσο και των ρυθμίσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023 και 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.
Παράλληλα, τον Αύγουστο οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) πραγματοποίησαν διμερείς ρυθμίσεις (απ’ ευθείας με τους οφειλέτες) ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και η μικρή «κάμψη» αποδίδεται στα… μπάνια του λαού. Η πλειονότητα αφορά στεγαστικά δάνεια σε διαφορετικούς τύπους ρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού τον Σεπτέμβριο, το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε «κούρεμα», βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30%, με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό «κουρέματος», 35,73%, γίνεται στα καταναλωτικά δάνεια. Στο υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των απορρίψεων των ρυθμίσεων από τους ίδιους τους οφειλέτες ανέρχεται σε 22% στις πολυμερείς και 27% στις διμερείς του εξωδικαστικού.
Για τους ευάλωτους μέχρι τώρα ο εξωδικαστικός έχει παραγάγει 1.420 επιτυχείς ρυθμίσεις σε σύνολο 2.065 ολοκληρωμένων αιτήσεων. Οι 636 ήταν μη επιτυχείς, καθώς στην πλειονότητά τους απορρίφθηκαν από τους ίδιους τους ευάλωτους οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι πιστωτές (χρηματοδοτικοί φορείς και Δημόσιο) απορρίπτουν μόνο σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν οι αιτήσεις στο πεδίο εφαρμογής καθώς η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τους ευάλωτους γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από τους πιστωτές.
Στην πλειονότητά τους οι οφειλές, ήτοι το 58,32%, αφορούν επιτηδευματίες που έχουν χρέη συνολικού ύψους 20,42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς και 4,6 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο (Εφορία, ΕΦΚΑ).
Επίσης, η πλειονότητα των αιτήσεων (38%) βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000, οι οφειλές άνω του 1 εκατ. αθροίζουν 19,85 δισ. ευρώ και αποτελούν το 56% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού και μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας