Για το ακίνητο-«πέτρα του σκανδάλου» που «πυροδότησε» σε μεγάλο βαθμό τη διοικητική κρίση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), με την καθαίρεση του πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης και την προσφυγή εκ μέρους του σε ένδικα μέσα για την αμφισβήτηση της νομιμότητας της καθαίρεσής του, έχουμε ξαναγράψει. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε πολλά ακόμη στοιχεία και δεδομένα, χρήσιμα για τη διαμόρφωση πιο συνολικής άποψης.
Το ακίνητο
Το ακίνητο είναι ξενοδοχείο και η πρόταση για την αγορά του εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας Κέντρου Καινοτομίας στον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, τίθενται ζητήματα τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας, καθώς πρόκειται να εκπαιδευτούν εκεί φοιτητές και φοιτήτριες.
Συγκεκριμένα:
● Το ακίνητο είναι παλαιότητας 50 ετών, όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.
● Στις φωτογραφίες που παρατίθενται είναι εμφανείς οι φθορές, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είναι κλειστό -εκτός λειτουργίας- και -αναπόφευκτα- κακής συντήρησης.
● Από έρευνα που διενήργησε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης προέκυψε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται κυμαίνεται περί τα 3,7 εκατ. ευρώ, υποδιπλάσια του τιμήματος των 8,5 εκατ. ευρώ.
● Οσον αφορά τα προβλήματα τεχνικής επάρκειας, τα σχετικά στοιχεία ήταν μη διαθέσιμα και σε κάθε περίπτωση μη επαρκή (μη ύπαρξη πολεοδομικού φακέλου με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια ώστε να είναι γνωστά τα κατασκευαστικά στοιχεία του κτηρίου, απουσία ελέγχου στατικής επάρκειας ή μόνωσης του κτιρίου κ.λπ.).
Το εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου κ. Βασίλης Κορκίδης είχε προτείνει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρόταση που αγνόησε πλήρως και «έθαψε» ο καθαιρεθείς πρύτανης κ. Καλδής.

Αντί να θεωρηθεί προαπαιτούμενο η διευκρίνιση γύρω από αυτά τα κομβικής σημασίας ζητήματα, ο κ. Καλδής επέμεινε να προωθηθεί το σχέδιο σύμβασης -και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί η συνδρομή και γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΑΔΑ- σε μια ψηφοφορία με 4 αρνητικές ψήφους, 3 αποχές λόγω ισχυρών αμφιβολιών και 4 θετικές ψήφους, στην οποία η ψήφος του πρύτανη μέτρησε διπλή.
«Λεφτά υπάρχουν»...
Το τίμημα των 8,5 εκατ. ευρώ δεν είναι υψηλό μόνο με κριτήριο την πραγματική αξία του ακινήτου, αλλά και σε σύγκριση με τη συνολική κατανομή των διατιθέμενων χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τα 8,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του εν λόγω ακινήτου είναι περίπου το 42,5% της συνολικής χρηματοδότησης, όταν το κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη είναι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και οι ανάγκες είναι πολλές (εξοπλισμός και διαμόρφωση χώρων κ.λπ.) σε ένα πανεπιστήμιο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
Πώς, στο πλαίσιο τέτοιων μεγάλων αναγκών αποφασίστηκε να δοθεί για την αγορά ακινήτου, συμπιέζοντας τη χρηματοδότηση για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες, και γιατί σε ένα μαζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα με πάμπολλες ανάγκες και αντικείμενα εκπαίδευσης προτεραιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο η τουριστική εκπαίδευση, είναι απορίας άξιον…
Η ανάδοχος εταιρεία
Η ανάδοχος εταιρεία-κάτοχος του εν λόγω ακινήτου στον διαγωνισμό του 2023 είναι η «2Α 2Β ΑΕ» («TWO A TWO B A.E.»). Από τα στοιχεία της στο ΓΕΜΗ και για τη χρήση του 2022 (το προηγούμενο του διαγωνισμού έτος) προκύπτει ότι:
● Ο καθαρός κύκλος εργασιών ήταν 56.000 ευρώ (από 84.000 ευρώ το 2021).
● Τα έξοδα διοίκησης (η οποία ήταν τριμελής) ήταν 97.636,83 ευρώ.
● Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημίες ύψους 179.951,47 ευρώ.
Κατά τα άλλα, τα ενσώματα πάγια της εταιρείας ήταν:
● Μηχανολογικός εξοπλισμός, 0,01 ευρώ.
● Λοιπός εξοπλισμός, 28.500,0 ευρώ.
● Ακίνητα, 4.989.232,03 εκατ. ευρώ. (Πρόκειται για το συγκεκριμένο ακίνητο)
● Λοιπά άυλα, 395,84 ευρώ.
Επιπρόσθετα, στην έκθεση του Δ.Σ. προς τους μετόχους για τη χρήση του 2022 αναφέρονται «ευθαρσώς»:
● «Η εταιρεία συνεχίζει τη δραστηριότητά της έχοντας έσοδα μόνο από την εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας της»
● «Η εταιρεία δεν διαθέτει προσωπικό».
Η εταιρεία με αυτό το «βιογραφικό» περιμένει να «κάνει την τύχη της» με την υπερτιμολογημένη πώληση του ακινήτου στο ΠΑΔΑ…
«Ακυρο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιλήφθηκε της υπόθεσης και αφού ζήτησε διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία, με την Πράξη 289/2024 απεφάνθη ότι:
α) Υπήρξε πλημμέλεια, συνιστάμενη στην κακή συγκρότηση της Επιτροπής Εκτιμητών, 2 ορισθείσες ως μέλη της επιτροπής στερούνται τα τυπικά προσόντα για τη συμμετοχή τους. «Η εν λόγω πλημμέλεια παρίσταται ουσιώδης, διακωλυτική της υπογραφής του ελεγχόμενου σχεδίου συμβολαίου […]». Ετσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητεί την εκ νέου συγκρότηση της Επιτροπής Εκτιμητών για να υποβάλει νέα κρίση για το ζήτημα.
β) Ζητεί την εκπόνηση, με δαπάνη του πωλητή, μελέτης από πιστοποιημένο φορέα για τη στατική επάρκεια του προς αγορά ακινήτου ως όρου για την υπογραφή του συμβολαίου.
Εν κατακλείδι, η Πράξη καταλήγει εύγλωττα στο εξής: «Κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης του ΝΠΔΔ “Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής” με αντικείμενο την “Αγορά ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής”».
ΥΓ. Στο ζήτημα θα επανέλθουμε, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πάρα πολλά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας