Τον οδικό χάρτη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, τα επόμενα βήματα, που είναι η λειτουργική συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας (η νομική έχει ολοκληρωθεί) και η αποαναγνώριση των «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλή 3» πριν από το τέλος του έτους ώστε να υποχωρήσει ο σχετικός δείκτης στο 3% έναντι του 4%, έδωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που άναψε το «πράσινο φως» για την ΑΜΚ. Επιδίωξη της διοίκησης είναι στο τέλος του 2024 η τράπεζα να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη.
«Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank, καθώς και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας θα είναι για πρώτη φορά σε θέση να αναμένουν αποδόσεις από την επένδυσή τους και γιατί όχι και μέρισμα, εφόσον η νέα τράπεζα -εξυγιασμένη και με κεφαλαιακή επάρκεια- συνεχίσει στην οδό της κερδοφορίας» είπε η Ελένη Βρεττού.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ που στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και εντός του Νοεμβρίου να γίνει η διαπραγμάτευση των warrants.
Ειδικότερα, οι μέτοχοι ενέκριναν την ΑMK 672,1 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών και με άσκηση δικαιωμάτων warrants κατά 62,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία Μετόχων μεταξύ του ΤΧΣ και της Thrivest όπως έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.
Θα προηγηθεί reverse-split προκειμένου 53 εκατ. μετοχές της τράπεζας να γίνουν 530 χιλιάδες μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από 0,05 σε 5,00 € με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της τράπεζας διά της συνένωσης εκατό μετοχών σε μία (reverse split). Επίσης εγκρίθηκε η λήξη της ένταξης της Attica Bank στο καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), ως καθολικής διαδόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση των δύο οργανισμών.
Οι στόχοι της ΑΜΚ, όπως είπε η Ελ. Βρεττού, είναι η κάλυψη των ζημιών από την υπαγωγή στον «Ηρακλή», η κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της νέας τράπεζας, οι νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές. Και φυσικά η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 άνω του 15% να εστιάσει στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά και την αύξηση της κερδοφορίας της.
Η τράπεζα, όπως είπε η CEO της Αttica Bank, εστιάζει στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, κυρίως ΜμΕ αλλά και όλων των μεγεθών. «Οπως έχει ήδη αποτυπωθεί από τα αποτελέσματα α’ 6μήνου του 2024, τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας Τράπεζας, η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή και η δική μας δυναμική είναι προφανής προκειμένου να καλύψουμε αυτό το κενό της αγοράς. Δεν θα επιτρέψουμε, ωστόσο, να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που οδήγησαν τις δύο τράπεζες στην αδιέξοδη κατάσταση του παρελθόντος, που δυστυχώς κληρονομήσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας