Η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιούλιο κατά 4,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι το πρώτο «καμπανάκι» για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και θέτει εκ νέου το ερώτημα τι τουρισμό θέλουμε: της ποσότητας ή της ποιότητας;
Το ερώτημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο όχι μόνο λόγω των στοιχείων για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιουλίου, αλλά και λόγω της ατολμίας της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που σε πολλούς προορισμούς δημιουργούν στρεβλώσεις, το σοβαρό έλλειμμα υποδομών δημόσιου ενδιαφέροντος αλλά και την υιοθέτηση ενός μοντέλου που κάθε άλλο παρά «αυθεντικές εμπειρίες» προσφέρει καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και τις παραδόσεις τους.
Παρατηρώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, αυτή του επταμήνου Ιανουάριος-Ιούλιος 2024, θα δούμε ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά 11,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (17.982,6 χιλ. ταξιδιώτες), ωστόσο η αύξηση των εισπράξεων ήταν 5,6% (10.952,7 εκατ. ευρώ). Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον επόμενο μήνα για τον Αύγουστο.
Η μείωση των εσόδων τον Ιούλιο στα 4,031 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή και στο ακόμα πιο θερμό ελληνικό καλοκαίρι που δύσκολα είναι ανεκτό κυρίως για τους Βορειοευρωπαίους επισκέπτες, αν συνοδευόταν από αντίστοιχη μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης. Το γεγονός όμως ότι η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με πέρσι καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι τουρίστες ξόδεψαν λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, επιβεβαιώνοντας αυτό που διά γυμνού οφθαλμού φάνηκε στους περισσότερους παραδοσιακούς προορισμούς, δηλαδή υψηλές πληρότητες σε καταλύματα και «σφιχτές» καταναλώσεις στην εστίαση και στη διασκέδαση, ενώ περιορίστηκε η διάρκεια των ταξιδιών. Ειδικά στους νησιωτικούς προορισμούς που το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εκτινάχθηκε.
Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 9,9% στα 539,9 εκατ. ευρώ, την ώρα που η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,3%, 838,8 χιλιάδες ταξιδιώτες.
Η μεγαλύτερη μείωση εισπράξεων, 34,2% στα 229,6 εκατ., καταγράφεται από τη Γαλλία αν και οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 4,3% σε 388,5 χιλ. ταξιδιώτες.
Oι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,7% και διαμορφώθηκαν στα 219,4 εκατ. ευρώ με τις αφίξεις να βρίσκονται στα περσινά επίπεδα (+0,5%, - 210,2 χιλιάδες επισκέπτες).
Πιο… κουβαρντάδες φαίνεται ότι ήταν οι Ιταλοί καθώς παρά τη μείωση κατά 10,1% της ταξιδιωτικής κίνησης (402,1 χιλ. ταξιδιώτες) η μείωση των εισπράξεων περιορίστηκε στο 1,5% (276,3 εκατ.)
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι κατά 11,5% ήταν οι ταξιδιώτες (894,5 χιλιάδες), η αύξηση των εσόδων ήταν μόλις 1,2% στα 720,1 εκατ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας